Bölcskei Gusztáv: Túl közel kerültünk az államhoz

Bölcskei Gusztáv: Túl közel kerültünk az államhoz

Bölcskei Gusztáv nyugalmazott református püspök-elnök (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Megjelentek a politikai kommunikáció jellegzetes, egyébiránt terhelt kifejezései is a különböző dokumentumokban – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Bölcskei Gusztáv annak kapcsán, hogy Balog Zoltánt a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökévé választották. – Túl közel kerültünk az államhoz – fogalmazott.

A nyugalmazott református püspök-elnök az interjúban kitért arra is, megfigyelhető, hogy amikor szólni kell, akkor többnyire hallgat az egyház, amikor pedig nem kellene megszólalni, akkor pedig beszélnek. Utóbbira példaként említette a református nemzetstratégiát, amelyben szerepel: a reformátusoknak mindent meg kell tennie, hogy a magyarországi családpolitika jótéteményeiben minél többen részesedjenek a Kárpát-medencében, és elő kell segíteni, hogy a magyar falu program kiterjedjen a Kárpát-medence egészére. Ez ugyanakkor szerinte szereptévesztés, olyan dolgokkal való foglalatosság, ami kívül esik az egyház illetékességén.

• Miért rendelődik alá az egyház az államnak, miért nem tudja megőrizni függetlenségét?
• Milyen történelmi hagyományok vezettek a végzetes összefonódáshoz, trón és oltár modern kori szövetségéhez?
• Mikor szólal meg és mikor hallgat az egyház?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent, 2022/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!