Böszmeség

Böszmeség

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 6-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Összességében nem nagy tétel, mégis figyelemre méltó, hogy a miniszterelnök a héten újabb elemet csapott hozzá a költségvetést terhelő osztogató csomagjához. Schmuck Erzsébet (LMP) kérdésére, sürgetésére ugyanis a parlamentben bejelentette, hogy a nyugdíjasok jövőre az eredetileg tervezett három- helyett ötszázalékos emelést kapnak. Orbán Viktor ezt természetesen nem a közelgő választással, hanem a magas inflációval indokolta, amiben van is igazság. A szavazás évében nem kell eljátszani a tudatosan alultervezett infláció miatt esedékes évközi nyugdíjemelgetés színjátékát, előre is ki lehet osztani a „kompenzációt”. A beharangozott nagy adó-visszatérítés, a nyugdíj- és béremelések a pénzromlással való versenyfutásként is értelmezhetők; azok a tömegek viszont, akik kimaradnak az osztogatásból, kompenzáció nélkül szenvedik el a drágulások hatásait.

Nem kétséges, a megemelt juttatások, egyszeri kedvezmények túlnyomó része jó helyre kerül, ám azt sem érdemes vitatni, hogy a költségvetés kiadási oldalát terhelő juttatások mögött nem vagy csak kis részben áll valós gazdasági teljesítmény. Ha ugyanis a növekedés biztosítaná ehhez a forrást, nem szaladt volna el a 2010 előtti szocialista kormányzást idéző mértékben az államadósság.

A teljes cikket a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!