Bródy János: Engem már nem lehet betiltani

Bródy János: Engem már nem lehet betiltani

Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ápoljuk azt a nem túl jó történelmi hagyományt, amelyben a „haza” küzd a „haladással”: előbbieket lebunkózzák, utóbbiakat meg lehazaárulózzák. Közben meg elhúz mellettünk mindenki – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Bródy János.

A zenész megfogalmazása szerint bő fél évszázados életműve talán már kitörölhetetlen a magyar kultúrtörténetből, de azért halhatatlannak még nem tartja magam. Hallhatatlannak azonban elég gyakran, mert bár az új dalaira nem mondhatja, hogy be vannak tiltva, de valahogy úgy alakul, hogy nem szerepelnek a rádiók és a tévék műsorában.

Bródy János október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének 65. évfordulóján ad koncertet. Az ötlet nem tőle származik, de ha már így alakult a dátum, természetesen elő fog kerülni ’56 és mindaz, amit számára jelent. 

A zenészszakma már a 70-es években sokfelé szakadt, talán elég, ha a diszkósok és a rockerek ellentétét említem. A valóságban pedig Levente nem volt ott Tatán, és arra sem emlékszem, hogy bármikor szót emelt volna az új hullámért – reagált a zenész Szörényi Levente korábbi kritikáira. Szörényi a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, ő is ott ült az 1981-es zenésztalálkozón és Bródy ott elárulta az új hullámot. 

• A tiltott és a tűrt közül melyik kategóriába sorolja magát?
• Mit jelent számára az, hogy polgári értékrend vagy liberális?
• Jövőre választások. Hisz még a változásban?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang október 22-én megjelent, 2021/43. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!