Bródy János: Saját magukat köpik szembe

Bródy János: Saját magukat köpik szembe

Bródy János (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Azok, akik az 1956-os forradalom és szabadságharcra építik önigazolásukat, és most nem szólalnak fel határozottan a szomszéd ország polgárainak szabadságát lánctalpakkal tipró putyini Oroszország ellen, saját magukat köpik szembe – véli Bródy János. A 77. életévét taposó zenész-dalszövegíróval a róla készült, napokban megjelenő portréfilm apropóján beszélgettünk. Mint kifejtette, számára elkeserítő látni, hogy a kormány mennyire mást képvisel az Ukrajnában zajló háború ügyében, mint a többi európai ország. – 1956-ban képesek voltunk a szovjet birodalommal szembeszállni és elnyerni a világ rokonszenvét, mint egy szabadságszerető és küzdeni képes nép, most meg ezzel a pávatáncos hintapolitikával amortizáljuk a becsületünket – fogalmazott.

Bródy János szerint a tavaszi választás eredménye azt igazolta, hogy a modern technológiával, a big datával és percre kész elemzésekkel kiegészített propagandagépezet ördögien jól működik. – Én olyan öreg vagyok, hogy még hallottam Orbán Viktort igazat mondani: fiatalon még azt vallotta, hogy hazugságokra nem lehet demokratikus társadalmat építeni – mondta. Ehhez képest a nevével fémjelzett rendszer a polgárok nagy részét szellemi Patyomkin-falakkal zárja el a valóság elől – fejtette ki Bródy János, aki a háborút illetően is kifejtette véleményét. Elfogadja azt a megfejtést, hogy az oroszokkal szemben már nem csak Ukrajna harcol, hanem ott áll az Egyesült Államok és minden európai szövetségese. – Ha ez végső soron a NATO haderejét jelenti, akkor nincs kétségem afelől, hogy ezt a háborút Putyin nem fogja megnyerni. És nagyon nem örülnék annak, ha Magyarország megint a vesztes oldalon állna – mondta.

• Mit üzennek a tanáraikért kiálló diákok?
• Mit érez akkor, amikor több ezren együtt éneklik a Ha én rózsa volnék című dalát?
• Mi köti össze Tóth Krisztina író-költőt, Beer Miklós nyugalmazott püspököt, Fischer Iván karmestert, Mészáros Antóniát, az UNICEF magyar képviselőjét és Cserhalmi György színészt?
• Miként emlékszik a jövőre 40 éves István, a király alkotási folyamatára?
• Barátjának tartja-e Szörényi Leventét?
• Tervez-e még nagy fellépést a november 12-i Aréna-koncert után?

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!