Brüsszeli ársapka lenne a túlélés záloga?

Brüsszeli ársapka lenne a túlélés záloga?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke ismerteti az európai energiaválság megoldására irányuló bizottsági javaslatokat Brüsszelben 2022. szeptember 7-én. Az uniós testület legújabb javaslatcsomagját a tagállamok energiaügyi miniszterei szeptember 9-én vitatják meg rendkívüli tanácskozásukon. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Tragédiák sorát okozhatják idehaza az egekbe ugró energiaárak és a kifizethetetlen rezsiszámlák, amelyek nemcsak a kisebb vállalkozásokat vagy a szegényebb rétegeket, hanem a középosztályt is földhöz vághatják. A lakosság nagy része roppant nehezen viseli majd a júliusban bejelentett rezsiemelést, miszerint átlagos fogyasztáson felül az áram- és a gáz árak a duplájukra, illetve a hétszeresükre nőnek – jósolta lapunknak Pletser Tamás. És lehet ez még rosszabb is: az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője aggasztónak tartja, hogy az egyre bizonytalanabb orosz ellátás miatt már júliushoz képest is megduplázódtak az áram- és gázárak Európában. Ha ezek az árak maradnak fenn, az Orbán-kormánynak további 1500–2000 ezer milliárd forintot kellene előteremtenie ahhoz, hogy kiegyenlítse a rezsicsökkentett és a piaci ár közti különbséget, miközben ennek költségvetési forrása nem látható sehol.

• Mi az összefüggés a gáz és az áram ára között?
• Miért gondolkodik az Európai Unió gázársapkában?
• Mi a baja már megint az Orbán-kormánynak az uniós tervekkel?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!