Bulgáriában is tarol az orosz kémbotrány

Bulgáriában is tarol az orosz kémbotrány

Bojko Boriszov (Forrás: Wikipedia)

Persona non grata-nak, vagyis nemkívánatos személynek nyilvánította Oroszország a moszkvai bolgár nagykövetség két munkatársát, miután egy hónappal korábban a bolgár külügyminisztérium kiutasított két orosz diplomatát. Mindez újabb epizód volt a Moszkva és Szófia között zajló játszmában, amely – ellentétben a csehországi orosz kémüggyel – már jó ideje mérgezi a két ország viszonyát.

A bulgáriai kémügy ugyanis egyáltalán nem tekinthető újnak, 2019 októbere óta már hat orosz állampolgárt utasítottak ki a balkáni országból hasonló vádak miatt.

Csak egy a sok közül: múlt évben a bolgár ügyészség azzal gyanúsította meg a szófiai orosz nagykövetség katonai, légügyi és haditengerészeti attaséját, hogy 2017 óta kémtevékenységet folytatott. A vádhatóság szerint a diplomata állam- és szolgálati titoknak minősülő katonai információkhoz akart hozzájutni, méghozzá a Bulgária területén zajló hadgyakorlaton résztvevő amerikai csapatok létszámáról. (Bulgária 2004 óta tagja a NATO-nak, az Egyesült Államok ráadásul három katonai támaszpontot is működtet az ország területén, ezekben rendszeresen tartanak hadgyakorlatokat). Decemberben a bolgárok kiutasították az orosz diplomatát, Moszkva is hasonlóan cselekedett,bés úgy látszott, véget ért a diplomáciai csörte.

Erről is olvashat még a cikkben:
• A hatóságok figyelmét korábban elkerülte, hogy a hírszerzési tiszt felesége orosz-bolgár kettős állampolgár
• Nem kizárt, hogy Bojko Boriszov így kívánja megszerezni az oroszellenes szavazók támogatását

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!