Civilek küzdenek egy parkért Újbudán

Civilek küzdenek egy parkért Újbudán

Ulászló utcai „udvari” park beépítése ellen tiltakoznak az újbudaiak (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Egy több mint 3000 négyzetméteres, nagy, árnyas fákkal tarkított telekért mozdultak meg Budapest XI. kerületének civiljei az elmúlt hetekben. A lakók az önkormányzati telek értékesítése és beépítése ellen tiltakoznak, ők házak helyett parkot szeretnének. Petíciójukat (lapzártánk idején) már háromezernél is többen írták alá.

Az önkormányzatnál azt mondják, hogy az előző, fideszes városvezetéstől örökölték a „nehezen megvalósítható projektet”, mivel az ingatlan állami tulajdonrészét azzal a feltétellel kapták meg, hogy ott egészségügyi intézmények és lakások épülhetnek.

Kreitler-Sas Máté LMP-s önkormányzati képviselő a lakók mellé állt, szerinte a jogszabályok nem engedik a park értékesítését – mivel az ingatlan egy részét az államtól kapta meg a kerület –, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz fordult állásfoglalásért.

Cikkünkben megszólalnak az ellenző civilek, ellenzéki és kormánypárti önkormányzati képviselők és Hintsch György alpolgármester is. Kiderül, mik az ellenzők kifogásai, hány fát kell kivágni, hogyan oldanák meg a parkolást, milyen kompromisszumra lennének hajlandók a civilek, hogy szerintük összhangban van-e a projekt a kerület és a főváros által kihirdetett klímavészhelyzettel, és az is, mi történhet az önkormányzat szerint, ha nem épül meg a beruházás. Elolvashatják, hogy milyen furcsa konstrukcióban valósulna meg a beruházás, hány potenciális beruházó kérte ki a pályázati dokumentációt, hogy érkezett-e már vételi ajánlat, és azt is, hogy mennyire ragaszkodik az önkormányzat a beruházáshoz, maradt-e valami kiskapu.

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang április 30-án megjelent, 2021/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!