Csak politikai akarattal nem lehet újraindítani a Mátrai Erőművet

Csak politikai akarattal nem lehet újraindítani a Mátrai Erőművet

A mátrai erőmű (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Újra felpörgetik az MVM Mátra Energia Zrt. (vagyis a Mátrai Erőműként ismert visontai létesítmény) termelését, ami súlyos környezeti és egészségügyi kockázatokkal járhat. Pedig már egy kis előrelátással elkerülhető lett volna, hogy ismét a lignithez kelljen nyúlnia a kormánynak.

– A lignitalapú energiatermelés jár a legtöbb károsanyag-kibocsátással, így a technológia kivezetése környezeti és klímaszempontokat tekintve sürgető és halaszthatatlan – fogalmazott a Magyar Hangnak Győri Kata, az Energiaklub szakértője a visontai erőmű termelésének fokozása kapcsán. Mint ismert, a kormány az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva július közepén határozatban utasította Palkovics László technológiai és ipari minisztert, hogy biztosítsa a létesítmény további folyamatos termelését, és ezzel párhuzamosan a lignitkitermelés fokozását. A cél az energiaellátás biztosítása, hogy az orosz gáz kiesése esetén se kerüljön bajba az ország, de félő, hogy túl nagy árat kell majd fizetnünk a szénerőmű felpörgetéséért. 

Perger András, a Greenpeace szakértője lapunknak elmondta, a kormányhatározat legrémisztőbb része a lignitkitermelés fokozása, hiszen a kőszén lakossági forgalmazásba is kerül, ami komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. – Otthoni körülmények között ugyanis az amúgy is alacsony fűtőértékű lignitet jellemzően rossz hatásfokú kályhákban égetik el, vagyis komoly légszennyezés árán lehet csak fűteni vele. Azokban a régiókban, ahol nagy mennyiségben használnak lignitet, sokkal magasabb a légúti megbetegedések valószínűsége. 

• Miért nem éri meg szénerőművet üzemeltetni, és miért fokozza mégis a termelést a kormányt?
• Miért jelent komoly veszélyt a visontai létesítmény?
• Mivel próbálják megnyugtatni az erőmű környéken élőket?
• Rezsicsökkentés helyett mire lett volna szükség, hogy a jelenlegi válság ne érintse annyira érzékenyen az országot?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!