Csak Putyintól nem kértük a háború lezárását

Csak Putyintól nem kértük a háború lezárását

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ha a miniszteri közlemények megváltoztatnák a világot, Szijjártó Péter már Nobel-békedíjat kapott volna. Az orosz–ukrán háború kitörése óta talán egyetlen külügyminiszter sem küzd annyit szavakban a békéért, mint a magyar: ő és tárcája közlemények, Facebook-posztok és beszédek százaiban követeli a háború befejezését vagy az azonnali tűzszünetet.

Egy éve dúl az orosz-ukrán háború, az Orbán-kabinet pedig minden nyilvános fórumon a vérontás mielőbbi befejezését követeli. A Magyar Hang azonban arra is kíváncsi volt, hogy a magyar kormány hány alkalommal ment el diplomáciai értelemben a falig: azaz számon kérte-e a háború borzalmai miatt Vlagyimir Putyint, a Kremlt vagy az Orosz Föderáció magyarországi nagykövetét. Lapunk közérdekű adatigénylésben kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. A KKM röviden válaszolt: a kérdéses témában nem vezetnek nyilvántartást, s nem is kötelesek új adatsort készíteni a nyilvánosan elérhető információkból. Magyarán: járjunk utána mi annak, hogy Szijjártó milyen – akár informális – tárgyalásokat folyatott a Kremllel a háború ügyében.

• A hangzatos kommünikéket hányszor követték kemény diplomáciai lépések?
• A
z orosz-ukrán háború kitörése óta hányszor kérette be Szijjártó tárcája a harcoló felek követeit?
• M
i az egyértelmű jele annak, hogy a kormány csak szavakban szeretne békét?

A teljes cikket a Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!