Miért indultak a csecsenek nagy számban és lelkesen az ukrán területek felé?

Miért indultak a csecsenek nagy számban és lelkesen az ukrán területek felé?

Csecsen harcosok farkassal pózolnak Groznijban 1994 decemberében (Fotó: Reuters)

Az ukrajnai háborúban mind az oroszok, mind az ukránok oldalán feltűnnek csecsen harcosok. De mit keresnek ezek az észak-kaukázusi katonák idegen hadszíntereken, és miért harcolnak egymás ellen is? Történelmi visszatekintésünkből ez is kiderül, melynek szerzője Csecsenföldön kutatott.

Kitartó, harcedzett, könyörtelen katonák: a Kaukázus hegyei közül érkező csecsen harcosokat általában jóval megelőzi a hírük. Nem véletlenül. Az iszlám vallású, folyamatos katonai kiképzésben részesített csecsenek és elődeik a XIX. századi kaukázusi háborúkban, a második világháborúban és az 1990-es évek két csecsen háborújában edződtek. És miközben az egyik vagy a másik fél oldalán tűnnek fel az összecsapásokban, súlyos belső konfliktusaikat is rendezik.

Manszúr sejk érkezése

Ahhoz, hogy összefüggéseiben lássuk, mit keresnek a csecsen alakulatok az ukrajnai hadszíntéren, számos történelmi előzményt kell összekapcsolnunk. A csecsenek a kaukázusi nakh népcsoport egyik ágát képezik, és az Észak-Kaukázus magas hegyvonulatai között a középkor óta bizonyítottan jelentőségteljes népességet alkotnak. Fontos megjegyezni, hogy a középkorban kialakult társadalmi rendszert, ahol a csecsen nagycsaládok klánokba szerveződve alkották a társadalom szerkezetét, mind a mai napig fenntartják, a csecsen állam irányítása kilenc nagy klán közösségében történik.

• Hogy lett oroszbarát Csecsenföld az orosz népirtás után?
• Hogy kerülnek csecsenek ukrán oldalra?
• Mi Ramzan Kadirov célja Ukrajnában?

A cikket teljes egészében a Magyar Hang április 1-jén megjelent, 2022/14. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!