Csend, rend

Csend, rend

Áder János köztársasági elnök (k) az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. A patkóban Turi-Kovács Béla, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök, fideszes képviselő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j) (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Annyiszor és annyira nyomatékosan hangzott el az elmúlt napokban, így a parlament hétfői alakuló ülésén is, hogy minden szempontból tiszta és kifogástalanul demokratikus választás döntötte el egy hónapja a mandátumok sorsát, hogy egy messziről idecsöppent látogató is gyanakodni kezdett volna egy idő után. Hát még egy olyan gyanakvó alak, mint én, aki ráadásul a magyar közélettel foglalkozva élte végig nemcsak az elmúlt éveket, évtizedeket, de a választást megelőző hónapokat is.

A leköszönő köztársasági elnök is arról beszélt a parlamentben, hogy a választók döntése világos, jogi és politikai szempontból megkérdőjelezhetetlen, az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja vitán felül áll. Áder János szerint nemet kell mondani a kettős mércére, az idegen érdekek kiszolgálására, az alkotmányellenes szándékokra, a társadalom nyugalmának megzavarására, a hazugságra, a demagógiára, az alpári beszédre. Majd arra biztatta a politikusokat, hogy mondjanak igeneket: a nemzeti érdekek képviseletére, a tényekre építő vitákra és közös sikereinkre, beleértve az új sportlétesítményeket. – Nyújtson kezet egymásnak minden jó akaratú ember – hangzott az államfő békeüzenete, aki Deákot is idézte: „A polgár polgártársának, ha ellenfele is, ellensége ne legyen.”

Irónia nélkül mondom: szép gondolatok, amelyekkel csak egyetérteni lehet. Ahogy az is magától értetődő, hogy Áder János ismét Orbán Viktort jelölte miniszterelnöknek. Mégis sokan érezzük a hamisságot a szófüzérek mögött, különösen úgy, hogy a Fidesz-alapítóból lett elnök háborgó lelkeket emlegetve odaszúrt az ellenzéknek. Beszédét hallgatva olyan érzésünk lehetett, hogy valami elkerülte a figyelmét az elmúlt években. Vajon ki mondott például nemet ebben a kampányban is a tényekre építő vitákra? A győztes fél kampánya nélkülözte a kettős mércét, a demagógiát, az alpári beszédet, s az ellenfelének nyilvánvalóan hamis szándékokat tulajdonítva nem zavarta meg a társadalom nyugalmát? A Fidesz valóban olyan terepen aratott győzelmet, ahol az ellenzéknek hasonló lehetőségei, eszközei voltak a választók meggyőzésére?

• „Attól tartok, a leendő kormány készül a társadalom nyugalmának megzavarására alkalmas lépésekre.”

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: álláspont