Csizi Péter állami cégvezetőként elhalmozta megrendelésekkel (egykori) pécsi szomszédait

Csizi Péter állami cégvezetőként elhalmozta megrendelésekkel (egykori) pécsi szomszédait

Csizi Péter, a Kézmû-Erfo-Főkefe cégcsoport kőbányai telephelyén 2021. május 31-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Elárasztotta megrendelésekkel közvetlen pécsi szomszédait Csizi Péter helyettes államtitkár előző munkahelyén, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Kézmű, Főkefe és Erfo Nonprofit Kft.-k ügyvezetőjeként – derítette ki a Magyar Hang. A három állami vállalat havi nettó 2-6 milliókat juttatott különböző megbízásokkal cégenként(!) az egyik pécsi vállalkozónak éveken át. A másik vállalkozó „túlélte” Csizit: a cége 2023-ban is szerződésben áll az állami társaságokkal. A szerződésekből kiderült az is, hogy az állami cégcsoport dolgozott a Mészáros Lőrinc-féle 2rule márka termékeinek előállításán.

Pécs egyik polgárias jellegű városrésze az Ispitaalja. Az elit ugyan nem itt lakik, de jó környéknek számít: orvosi magánrendelők, ügyvédi irodák és más kisebb vállalkozások működnek a környéken. A felújított padokkal, sétánnyal, szökőkúttal tarkított Köztársaság tér a városrész ékessége. A térre néző épületek egyikében birtokolt lakást Csizi Péter. A Fidesz országgyűlési frakciójából kiszorult politikus 2018 és 2022 között irányította ügyvezetőként az országszerte nagyjából tízezer személynek munkát adó Kézmű, Főkefe, Erfo Nonprofit Kft. vállalatcsoportot. Ezek állami tulajdonban állnak, az előző kormányzati ciklusban a kimúlt Emberi Erőforrások Minisztériumához, ma pedig a Belügyminisztérium alá tartoznak.

•  Milyen szerződések révén lett Csizi szomszédja tulajdonában álló Hess & Partners Kft.-nek ráhatása a három állami cég működésére?
• Mennyiért kapott a H & P Kft. tanácsadásra és mennyit átvilágításra?
• Hogyan csorgatták az uniós pénzt is?
• Miket vásárolt az állami cégcsoport Csizi szomszédjának cégétől?
• Hogyan vonták be a szomszéd másik érdekeltségét is az üzletbe?
• Miért helyezett bírósági eljárást kilátásba a készülő cikkünk miatt Csizi egykori szomszédja?
• Adott-e Csizi Péter magyarázatot arra, hogy miért a közvetlen szomszédai cégeit árasztotta el megrendelésekkel? Mit reagált a helyettes államtitkár, és mit az érintett cégvezetők?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 15-én megjelent, 2023/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!