Csúcsra járatják a választási készültséget Szerbiában

Csúcsra járatják a választási készültséget Szerbiában

Aleksandar Vucic szerb elnök beszél az V. Budapesti Demográfiai Csúcs résztvevői tiszteletére rendezett díszvacsorán a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 14-én. (MTI/Bruzák Noémi)

2024. március 4-én vagy egy héttel korábban előre hozott parlamenti választások lesznek Szerbiában – mondta vasárnap késő este Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a Pink Tv-ben, ami nem az első ilyen bejelentése volt a politikusnak. Így amikor legutóbb, 2022. április 3-án előre hozott parlamenti választást tartottak az országban, Vucic már a választás éjszakáján bejelentette, hogy két évvel később újra választásokra lehet számítani.

Majd következett a folytatás: a hosszas kormányalakítás után tavasszal már újabb választásról beszéltek a haladók, amit az tett volna aktuálissá, hogy június 28-ra tervezte a zászlóbontást Vucic új mozgalma, amelynek a Népi Mozgalom az Államért nevet szánták. Ám ezzel a választások lebegtetése korántsem ért még véget: júliusban Vucic arról beszélt, hogy szeptemberben vagy decemberben tartanak választást, de kilátásba helyezte azt is, hogy csak jövő év áprilisában vagy májusában tartanak parlamenti választásokat, amikor amúgy is sort kell keríteni a helyi és vajdasági tartományi választásokra. De miért tartja választási készültségben az országot Vucic már hosszú évek óta?

• Általában miért nem töltik ki mandátumukat a szerb kormányok?
• Mely pártok versengenek az előre hozott választásokon?
• Mik az esélyei a szerb polgári ellenzéknek? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!