Csúcsra járatott demagógia és átverés – véget ért a 11. nemzeti konzultáció

Csúcsra járatott demagógia és átverés – véget ért a 11. nemzeti konzultáció

Nemzeti konzultáció (Forrás: kormany.hu)

„Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én magam hamisítottam” – hangzik a híres szállóige, amelyet sokáig Winston Churchillnek tulajdonítottak. Mindazonáltal újabb kutatások rámutattak, hogy az aforizma valószínűleg Hitler propagandaminiszterétől, Joseph Goebbelstől származik, aki egykor megpróbálta a hírhedt mondatot Churchill szájába adni. A németek úgy vélték, hogy a britek rendszeresen hamis számokat közölnek a német bombázások kapcsán, ezért Goebbels a második világháború során többször is utasította a német lapokat, hogy próbálják meg hazugnak beállítani Churchillt és a brit sajtót. Persze Churchill sem bízott a németek számaiban, így az ironikus mondat elhangozhatott akár a részéről is.

Hogy ki volt a nagyobb számakrobata, talán már soha nem derül ki, a számok és statisztikák meghamisítása mindenesetre régi hatalomtechnikai eszköz. Az Orbán-rezsim kapcsán is gyakran felmerül, hogy elég rugalmasan kezelik a számokat és tényeket, legutóbb például a 11. nemzeti konzultációval kapcsolatos bejelentés kapcsán kapták fel sokan fejüket: a Miniszterelnöki Kabinetiroda augusztus 26-ai tájékoztatása alapján 1,19 millió ember töltötte ki azt.

Tekintve, hogy az ívek körülbelül 8 millió választásra jogosult állampolgárnak lettek kiküldve, az 1,19 milliós szám nem túl izmos eredmény. Amennyiben hinni lehet a kormányzati tájékoztatásnak, és nem egy kozmetikázott adatról beszélnek, egy gyors fejszámolás után az is kiderül, hogy 6,81 millióan NEM töltötték ki a konzultációt. Az emberek 85 százaléka tehát nem kívánt élni a kiváló lehetőséggel, amellyel a legújabb kormányzati kérdőív kitöltése kecsegtetett.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!