Háború a mi utcánkban: szegény, fideszes falvak, ahova a csapból befolyt a Tisza

Háború a mi utcánkban: szegény, fideszes falvak, ahova a csapból befolyt a Tisza

Szokatlan kampánytechnika, viszont mindenhova eljut (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A választópolgárok elsöprő többsége a Fidesz–KDNP-re szavazott az európai parlamenti választáson Kömlőn és a szomszédos Átányban. Mindkét magára hagyott dél-hevesi településen nagy aránnyal tudott újrázni a regnáló, kormánypárti (támogatású) polgármester, ugyanakkor mindkét helyen megjelent, és mindjárt 10 százalék körüli eredményt produkált a Magyar Péter fémjelezte Tisza Párt is. Utánajártunk, miért így szavaznak arrafelé a helyiek.

Kömlő utcáit járva sok mindennel, sok mindenkivel találkozhatunk: kóbor kutyákkal, meztelen gyerekekkel, sötét BMW-kkel. Egy dolog biztos: az úttest a kétezres lélekszámú faluban mindenhol szilárd, bitumenbevonatú.

Délelőttről délutánra élnek

– Sokat ad a Fidesz, rengeteg munkát, temérdek útépítés és felújítás van, nézze, itt is zajlik – mutat a háta mögé Berki Roland, ahol a dohánybolt előtti teret kátrányozzák éppen a rekkenő hőségben az izzadó munkások. Mások is említik ezt Kömlőn, hogy amióta a nagy aránnyal, 71 százalékkal megszavazott, Fidesz-támogatott, több Kis Grófo-klipből is ismerős Turó Tamás a településvezető, azóta sorra nyerik a pályázatokat, új a járda, a bölcsőde, és a polgármester még a romos házak törmelékét is elszállíttatta. És persze elhangzik az a félmondat is, amely néhány szóban írja le tökéletesen a kelet-magyarországi falvak jelenét és közeljövőre vonatkozó kilátásait. Így szól: „…még a temetőt is felújította!”

Berki, az „igény szerinti létszámú” brigádokat a fővárosba és a Dunántúlra fuvarozó építési vállalkozó szerint tehát a munka és az eddig elért fejlődés az oka annak, hogy Magyarország legszegényebb településeinek egyikén miért kapott megint 81 százalékot a Fidesz–KDNP listája a június 9-ei európai parlamenti választásokon. A tagbaszakadt, jó kedélyű Berki csak akkor komorodik el, amikor azt kérdezzük tőle, mi várható majd most, hogy visszaesett kicsit az építőipar teljesítménye.

• Miben hasonlít Turó Tamás Orbán Viktorra a helyiek szerint?
• Hogy jutott el Dél-Hevesbe a Tisza híre?
• Milyen háborútól tartanak Kömlőben és Átányban?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!