Diploma nyelvvizsga nélkül: már az első év után érezhető a káros hatás

Diploma nyelvvizsga nélkül: már az első év után érezhető a káros hatás

A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Már egy év után érezhető a negatív hatása annak, hogy tavaly nyelvvizsga nélkül is diplomát kaptak a végzős egyetemisták – mondta a Magyar Hangnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. A korábbi években ugyanis általában 8-10 ezer volt azoknak a száma, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át az oklevelüket, azonban idén ez a szám – legalábbis a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) adatai szerint – 20-25 ezerre nőtt.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a napokban jelentette be, hogy nyelvvizsga nélkül is kézhez vehetik diplomájukat, akik 2021. augusztus 31-ig sikeresen befejezik felsőoktatási tanulmányaikat.

– Az egyszeri alkalomból, idén egy újabb egyszeri döntés lett, emiatt félő, hogy a jövő évben még többen várnak majd arra, hogy felmentést kapjanak a követelmények alól – fogalmazott Rozgonyi Zoltán, aki szerint ebben az évben semmi sem indokolta a kedvezményt. – A nehézségek ellenére a nyelvtanulási lehetőségek sem voltak rosszabbak, idén például nagyjából 30 ezer középiskolás szerzett nyelvvizsgát – mondta.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!