Döntenünk kell arról, kit kapcsoljunk le a gépről – állítja a Honvédkórház orvosa

Döntenünk kell arról, kit kapcsoljunk le a gépről – állítja a Honvédkórház orvosa

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Már a legrosszabb forgatókönyvnél tartunk: a járvány jelenlegi terjedési ütemével kalkulálva jövő hét végére 15 ezer felett lehet a kórházban kezeltek száma, a gépi lélegeztetésre szorulóké pedig jócskán meghaladhatja a kritikus ezret. Orvosi beszámolók szerint már a negyvenes korosztály a priorizált az intenzív osztályokon, ahol egyre többször kell eldönteni, kinek jusson gép és ellátás.

Már a múlt héten covid-intenzívvé kellett átalakítani az egyik műtőt és a betegőrzőt, a korábban kijelölt osztályok ugyanis alig néhány nap alatt megteltek. – Ma már ott tartunk, hogy arról kell dönteni, átvegyünk-e beteget külső osztályról. Ezek a Honvédkórházban dolgozó forrásunk szavai. – Egyre többször találkozunk azzal a helyzettel, hogy az életfenntartó ellátás befejezéséről, vagyis a gép lekapcsolásáról kell döntenünk, hogy más, esetleg jobb eséllyel bíró betegen segítünk – fogalmazott az orvos, megjegyezve: ez akkor is így van, ha hivatalosan senki nem vállalja fel.

Minderről természetesen megkérdeztük a Honvédkórház kommunikációjáért felelős Honvédelmi Minisztériumot is.

A teljes cikket a Magyar Hang pénteken megjelenő 2021/11. számában találja, illetve elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!