Durvább lakhatási krízis jöhet Amerikában, mint ami a legutóbbi válságot előidézte

Durvább lakhatási krízis jöhet Amerikában, mint ami a legutóbbi válságot előidézte

Új építésű lakások az észak-karolinai Raleigh belvárosában (Fotó: Brandon Griggs/Unsplash)

A legutóbbi gazdasági világválságot előidéző amerikai lakáshitelezési buborék kialakulása, azaz 2006 óta nem ugrottak meg ilyen mértékben az ingatlanárak az Egyesült Államokban, mint most a koronavírus-járványt követően – figyelmeztet több amerikai gazdasági lap. Az amerikai jelzálog hitelezést felügyelő Freddie Mac összegzője szerint ma jelenleg 4 millióval van kevesebb lakás az országban a szükségesnél. Az aggasztó trendeket tetézi a Harvard Egyetem lakhatást kutató részlegének 2021-es jelentése, amely szerint az albérletek 46 százalékának van lakbér elmaradása, tartozása.

Ha a drágulás mértékét nézzük, a Harvad országos statisztikái szerint 157,4 százalékos ingatlanárindex mellett 2021 első negyedévében átlagosan 10,4 százalékkal kerültek többe az otthonok az Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál. A drágulás a használt lakások esetében 6, míg az új építésű családi házaknál 20 százalékos. A hitelezési válság idején, tizenöt éve, a legdurvább időszakban ugyanez 134,6 százalékos ingatlanárindex mellett 7,3 százalékos volt. Az American Enterprise Institute nevű nonprofit agytröszt vezető elemzője, Edward Pinto 2021-re összességében 18 százalékos ingatlanár drágulást jósol, és szerinte 2022-ben is 10 százalék körüli emelkedés várható.

Szakértők szerint a helyzet korántsem rózsás, ám olyan mélyrepüléssel, mint ami a legutóbbi gazdasági válság előtt történt, egyelőre nem számolnak; a hitelezési piac ugyanis ma sokkal biztonságosabb, mint 15 éve volt. A Biden-kormányzat közben különös figyelmet fordít a témára.

Miről olvashat még a cikkben?
• Mennyivel tartoznak főbérlőiknek az amerikaiak?
• Hány millió albérlőt fenyeget a kilakoltatás réme a moratórium július elsejei lejárta után?
• Hogyan ösztönözné a lakásépítéseket a Biden-kormányzat?
• Miért jobbak a hitelmutatók 2021-ben, mint voltak 2006-ban?
• Hány új lakás épül évente az Egyesült Államokban, és mennyire lenne szükség?

A teljes cikket a Magyar Hang június 25-én megjelent 2021/26. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!