Egy év – öt súlyos orosz katonai kudarc

Egy év – öt súlyos orosz katonai kudarc

Kilőtt páncélozott harcjármû lánctalpa a kelet-ukrajnai Harkivi területen, 15 kilométerre az orosz határtól 2022. október 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

Hogyan fog bevonulni az orosz-ukrán háború a világtörténelembe? Melyik félnek nagyobbak az esélyei, hogy megnyerje a háborút? Egy évvel az Ukrajna elleni orosz invázió megindítása után az ilyen, és ehhez hasonló kérdések még az eddiginél is jobban foglalkoztatják a világ közvéleményét, miközben a donbaszi csata napról napra véresebbé válik. Noha a háború első hónapjaiban több hazai ún. biztonságpolitikai „szakértő” azt jósolta, hogy „Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút”, mostanra minden, a napi hírekben egy kicsit is jártas újságolvasó számára világossá vált, hogy az ukrajnai háború végkimenetele még teljesen nyitott kérdés a konfliktus jelenlegi szakaszában.

Abban azonban aligha van kétség, hogy az orosz hadsereg az elmúlt évben olyan fatális hibákat követett el, amelyeket még sokáig oktatni fognak nem csak a hadtudományi képzéseken, hanem az iskolai történelemórákon is. De melyek is voltak ezek az orosz katonai kudarcok, amelyek miatt még egy évvel az orosz invázió megindítása után is patthelyzet uralkodik a frontokon?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!