„Egy ideális világban az akropoliszi márványokat sose kellett volna elhozni Athénból”

„Egy ideális világban az akropoliszi márványokat sose kellett volna elhozni Athénból”

A Parthenón, azaz a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

 

Athén minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy visszaszerezze a londoni British Musemban őrzött akropoliszi márványokat, így célzott kampányba kezd a brit lakosság empátiájának megszerzéséért is. Noha Athén hosszú ideje küzd az ókori görög műalkotások visszaszerzéséért, Kiriakosz Micotakisz az első görög miniszterelnök, aki hivatalosan is kérte a Downing Street 10-et, hogy szolgáltassák vissza a mintegy 2500 éves műtárgyakat.

A tárgyakat – amelyek közül mintegy 80 darab van kiállítva – a mai napig a brit közgyűjtemény legbecsesebbjei között tartják számon. A legértékesebb márványok a Parthenónról, az Erekhtheionról, az Athéna Niké-templomról, valamint a Propülaiaról származnak.

Boris Johnson friss reakciójában leszögezte, minden, az akropoliszi márványokat érintő kérdésben a döntés joga a British Museum kezében van. A brit kormányfő válasza annak fényében különösen érdekes, hogy kilenc éve, londoni főpolgámesterként még másképp reagált ugyanerre a felvetésre.

• Milyen eszközökhöz folyamodna a görög kormány a műtárgyak visszaszerzése érdekében?
• Hogy vélekedett a márványok esetleges visszaszolgáltatásáról kilenc éve az akkor londoni főpolgármesterként tevékenykedő Boris Johnson?
• Felmerült-e Nagy-Britanniában valaha, hogy visszaadják az eredetileg a britek konstantinápolyi nagykövetétől, Lord Elgintől 1816-ban vásárolt leletegyüttest?
• Mi lehet az oka annak, hogy a britek ennyire kötik az ebet a karóhoz?