Egy oltás is elég lenne a fertőzésen átesetteknek

Egy oltás is elég lenne a fertőzésen átesetteknek

A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák (Fotó: MTI/Vajda János)

Több ország hivatalos ajánlása szerint is elegendő lenne egy oltás a koronavírus-fertőzésen átesetteknek, bár továbbra sincs akadálya, hogy ők is két oltást kapjanak. Magyarországon a felgyógyulásuk után gyakorlatilag bármikor felvehetik az oltást azok, akik átestek a fertőzésen, azonban ez sem minden országban van így, és előfordul, hogy egy háziorvos vagy egy közismert magyar szakember is mást tanácsol.

– Mivel a kicsit fájdalmasabb „mellékhatások” tartósabb immunitással járnak, vannak, akik a mielőbbi oltás mellett kardoskodnak. Mások, például nálunk is, helytelenül, nem veszik figyelembe, hogy a fertőzésen átesetteknek nincs szüksége két oltásra. A kivárás mellett döntenek és kétszer oltanak, feleslegesen. Ha meg lehetne oldani országos szinten az ellenanyag szintjének mérését (de ez sehol nem lehetséges), akkor ahhoz kellene igazodni, és a második oltásokat el kellene küldeni a harmadik világ országainak – mondta Duda Ernő virológus a Magyar Hangnak.

A teljes cikket a Magyar Hang május 28-án megjelent, 2021/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!