Egyre gyakoribbak lesznek a porviharok a Kárpát-medencében

Egyre gyakoribbak lesznek a porviharok a Kárpát-medencében

Kiégett és sérült gépjármûvek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze porvihar miatt 2023. március 11-én. (MTI/Lakatos Péter)

Mivel az éghajlatváltozás miatt Magyarországon várhatóan nőni fog az aszályos időszakok aránya, a porviharok is gyakoribbak lehetnek a korábban megszokottnál. Ezeket pedig a legtöbb esetben sajnos nem lehet előrejelezni. 

Porvihar miatt történt autós tömegszerencsétlenség a napokban Szabadka és Topolya között, kevesebb, mint 30 kilométerre a magyar határtól – adta hírül a Balk.hu. A látótávolság hirtelen lecsökkenése miatt 14 autó rohant egymásba. Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, tizennégyen kórházba kerültek, de a baleset nem követelt emberéleteket.

A vajdasági tömegbaleset kísértetiesen hasonlított ahhoz, amelyik március 11-én történt az M1-es autópályán, Herceghalomnál. Akkor 5 kamion és 37 autó ütközött össze. A balesetben egy férfi meghalt, 39 ember pedig megsérült. A napokban egyébként az ország több pontján is figyelmeztetést adott ki az Útinform a porviharok miatt. Az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhídon például 70 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be a kamionoknak a viharos széllökések miatt.

A fenti esetekből arra következtethetünk hogy nem elszigetelt jelenségekről van szó. Úgy tűnik, egyre gyakrabban kell hasonló időjárási szélsőségekre készülnünk.

• Mitől alakul ki a porvihar?
• Miért nem lehet előre jelezni?
• Mit tegyen az, aki belekerült?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!