Ungváry Krisztián: El tudjuk képzelni, hogy Orbán Viktor nyugdíjba megy?

Ungváry Krisztián: El tudjuk képzelni, hogy Orbán Viktor nyugdíjba megy?

Ungváry Krisztián történész (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

A miniszterelnök a saját politikájának foglya, ami lehetetlenné teszi, hogy kiszálljon a rendszerből – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Ungváry Krisztián. – És azt el tudjuk képzelni, hogy Orbán Viktor nyugdíjba megy? Ahogy Vlagyimir Putyin esetében is valószínűtlen a nyugdíjazásról beszélni, a magyar miniszterelnöknek sem opció a békés visszavonulás – fejtette ki a történész, hozzátéve, hogy a jelenlegi rendszerben nem az számít, hogy ki kapja a legtöbb szavazatot, hanem hogy kinél van a kasszakulcs, és ebből nehéz kockázat nélkül kiszállni. A kockázat pedig hatalmas, hiszen a vagyonvesztéstől a jogi felelősségre vonásig számos, a miniszterelnökre nézve kedvezőtlen kimenetele lehet a távozásának.

A történész elárulta, gyakran megkapja azt a váddal felérő kérdést, hogy miért politizál, és miért nem marad a szakmai keretek között. – Erre az a válaszom, hogy nem én politizálok, hanem a politika történészkedik. És farizeus viselkedés lenne a részemről úgy tenni, mintha a témáimnak nem lenne köze aktuálpolitikai kérdésekhez – fogalmazott. A párhuzamok új könyve esetében sem hagyhatok figyelmen kívül: ahogy a második világháborúban, úgy most is a rossz oldalon állunk, „abban az értelemben, hogy a magyar kül- és belpolitika alapvetően az orosz érdekeket képviseli, holott az Európai Unió tagjai vagyunk.”

• Mit kellett volna mondania Horthy Miklósnak 1944. október 15-én?
• Elkerülhető lett volna, hogy a Szovjetunió érdekszférájába kerüljünk a második világháború után?
• Miért okoz több kárt az aktuális emlékezetpolitika, mint a kommunizmus történetírása?
• Hogyan erősíti a kormánypropaganda az ország kelet integrációját?
• Miben tévedett Ungváry Krisztián négy évvel ezelőtt?
• Kiléphet-e hazánk az Európai Unióból?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!