Elcsalják-e a választást?

Elcsalják-e a választást?

Szavazóurna a 2018-as országgyűlési választáson (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha egy politikus megvendégeli krumplival és egy tál meleg étellel a választópolgárokat, az még természetesen nem minősül választási csalásnak. A probléma csak az, hogy a hátrányos helyzetű falvakból származó beszámolók szerint a különböző bálok alkalmával kimért pörköltadagok mellé nemritkán pénzt is szoktak adni a megjelenteknek. Öt–tízezer forintos tarifákról hallani, de előfordul a 20 ezer/voks árfolyam is.

A voksturizmusra nagyobb rálátásuk lehet az ellenőröknek, mint korábban. László Róbert szerint ezzel a csalási formával az a legnagyobb probléma, hogy bár 2018-ban több ilyen esetre is fény derült, a mai napig nem tudjuk, hogy csupán elszigetelt esetekről volt szó, vagy ez csak a jéghegy csúcsa volt.

 – A magyar hatóságoktól már kaptunk meghívást a választásokra, és tanulmányoztuk a magyarországi helyzetet – mondta a Magyar Hangnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szóvivője.

• Teljes delegációval jön-e a magyar választásokra az EBESZ, amire még soha nem volt példa?
• László Róbert választási szakértő szerint hol van lehetőség csalásra?
• A választások tisztáságát garantáló önkéntes szavazatszámlálónak eddig mennyien jelentkeztek?
• Mit mond a teljes EBESZ-missziót szorgalmazó német politikus?

A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!