Elege lett az izraeli politikai elitnek Netanjahu taktikázásaiból

Elege lett az izraeli politikai elitnek Netanjahu taktikázásaiból

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke beszél a jeruzsálemi parlamentben 2021. május 30-án. Előzőleg Naftáli Benet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője bejelentette, hogy egységkormányt alakít Jaír Lapiddal, a Jes Atíd (Van Jövő) párt elnökével. MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel

Lezárulni látszik 12 év után egy korszak Izraelben, miután Benjamin Netanjahunak és pártjának, a Likudnak minden valószínűség szerint át kell adnia a kormányzati hatalmat az ellenzék számára (akiknek szerda éjfélig kell lezárniuk a koalíciós tárgyalásokat). Noha a március 23-án megrendezett választásokat a Likud nyerte meg, és a köztársasági elnök – nem éppen vonakodások nélkül – a regnáló miniszterelnököt kérte fel először koalícióalakításra, Netanjahunak nem sikerült többséget szereznie a parlamenten belül. A helyzet pikantériája, hogy a jobboldali és vallásos pártok egyébként határozott többségben vannak a megszerzett mandátumokat illetően, így inkább személyes, semmint politikai, vagy pláne ideológiai okok miatt nem jött létre közöttük koalíció.

– Talán nem túlzás azt állítani, hogy az izraeli társadalom ugyan nem, de a politikai elit már megelégelte Netanjahu taktikázásait, illetve a hatalmon maradás érdekében folytatott manipulatív manőverezéseit – mondja Grünhut Zoltán Izrael-szakértő, akit az új kormány megalakulásáról kérdeztünk.

Erről is olvashat a cikkben:
• Ebből a helyzetből is visszatérhet-e Netanjahu?
• Milyen hatással lehet az Orbán-kormányra az egyik fő szövetségese bukása?
• Mennyire lesz stabil a Netanjahut váltó koalíció?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!