Életet mentett a „népes család” az ország egyik legszegényebb községében

Életet mentett a „népes család” az ország egyik legszegényebb községében

A szendrőládi temető (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

 

Egy szendrőládi Kádárkocka valamikori nappalijában járunk, a falon arany- és fekete betűkkel írt idézet: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csakis általam.” János evangéliumát olvassuk, közben pedig Jánost hallgatjuk. Mármint Váradi Jánost, a helyi Szabadkeresztény Gyülekezet Halászbárka nevű imaházának gondnokát.

– Egyszer én is voltam olyan rosszul, hogy összeestem. Kaptam egy olyan sugallatot, hogy elfogott a remegés, és a pásztorok csak néztek, ahogy eltelve elgyengülök. Ilyenkor hagyni kell, nem szabad, hogy segítsen ember az embernek, azt írja a Biblia. Minden más esetben persze az a legfontosabb, hogy szeressük és segítsük egymást mi, emberek. Ebben a nagy válságban különösen fontos, hogy mindenki elgondolkozzon arról, mi a fontos: az, hogy egyenlő szeretetben részesüljön mindenki!

Életet mentett a népes család

A gondnok annak a szendrőládi esetnek kapcsán adta ezt elő, amiért felkerestük a kétezer-egyszáz lelkes, nyolcvan százalékban romák lakta csereháti települést. Az Országos Mentőszolgálat adott róla hírt, hogy „egy kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban” egy, az utcán összeeső férfin segített egy család. „Mentőt hívtak, majd a tapasztalt mentésirányító utasításai szerint megvizsgálták a férfit, aki már nem lélegzett. A népes család a telefonos instrukciók alapján azonnal megkezdte az újraélesztést, és egymást váltva küzdöttek ismerősük életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. Eközben a környező házakban élő családok is odasiettek, és reménykedve szemlélték az eseményeket. Voltak, akik imádkoztak, míg mások azt figyelték, miben segíthetik az életmentőket. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek, és a férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.”

• Miért nem ismétlődött meg az olaszliszkai lincselés?
• Hogy várja a csereháti Szendrőlád a telet?
• Hogy jön ide Zelenszkij és Putyin?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!