Elkéstek

Elkéstek

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Miközben a miniszterelnök és pártja végtelenített Gyurcsány show-val, az unió („Brüsszel”) elleni hergeléssel és szabadságharcos retorikával szórakoztatja ezekre fogékony híveit, mintha kevesebb figyelmet fordított volna egy valóságos, a szándékát nem is leplező ellenségre. Minden jóslat és adat azt jelzi, hogy Magyarországon felfutás előtt a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amelynek feltornyosulását tétlenül szemlélte az Orbán-kormány. Igazuk lett azoknak, akik azt vélelmezték: amíg a hatalom számára fontos, tömegeket vonzó rendezvények le nem zajlanak, nem történik semmi érdemi a járvány terjedésének megfékezése érdekében. És lám, ahogy véget ért a vadászati világkiállítás, majd lezajlott a nagy buszos Békemenet, a szakértők elkezdték kongatni a vészharangot. 

Kedden Szlávik János infektológus főorvos a pártszolgálatos M1-en arról beszélt, hogy november–decemberben tetőzhet hazánkban a negyedik hullám. – Egész biztos, hogy valamit tenni kell – fogalmazott. Ugyanezen a napon a hivatalos járványügyi tájékoztatás aggasztóan romló tendenciáról számolt be. Míg az előző kedden 16, egy héttel később 44 halálesetet regisztráltak a fertőzés következtében. Az új fertőzöttek száma 859, illetve 1701; a lélegeztetőgépen lévőké 144 és 197. A következő hetek folyamatait előre jelző szennyvízadatok jelentős romlást mutatnak. Csütörtökön pedig a kormány is lépett.

Néhány megállapítás a cikkből:
• A történelem minden jel szerint ismétli magát, a hatalom gyakorlói pedig semmit sem tanulnak.
• Egy felelős és épeszű kormány nem késne el újra és újra a cselekvéssel.

A teljes cikket a Magyar Hang október 29-én megjelent 2021/44. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!