Ellenzékellenes szómágia, közpénzből

Ellenzékellenes szómágia, közpénzből

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúra érkezik a Kossuth Rádióba (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Akár egy „Éljen a kormány!” hatalmas molinót is kitűzhetnének az MTVA Kunigunda utcai székházára, mert ez igazán tükrözné a közmédia mostani tevékenységének lényegét. A NER idestova tizenkét évének egyik megkülönböztető ismertetőjele a közszolgálati médiumok kormányzati szócsővé silányítása. Az állami tévé-, rádiócsatornák legfőbb feladata az Orbán-rendszer hatalmon tartásának elősegítése.

Nem mintha Orbánék előtt ne lett volna számos gond az akkori MTV-vel és Kossuth rádióval, és ne lettek volna hatalmi küzdelmek a közmédia befolyásolása érdekében. Azt viszont el kell ismerni, hogy az 1989–90-es rendszerváltozás utáni két évtized nagyobb részében az állami tömegtájékoztatás törekedett a különböző vélemények megjelenítésére és ütköztetésére – lásd például a miniszterelnök-jelölti viták megszervezését –, és több tekintélyes politikai újságíró is dolgozott a közszolgálati médiában. Az MTV és Kossuth rádió műsoraiból nemcsak a politikai élet fejleményeiről, de a lakosság örömeiről-gondjairól is tudomást lehetett szerezni.

• Hogyan támogatja a szavak megválogatásával is az M1 híradója a Fideszt?
• Milyen lenne egy tisztességes közmédia?

A teljes cikket a Magyar Hang január 14-én megjelent 2022/3. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!