Előválasztás kompromisszumokkal

Előválasztás kompromisszumokkal

Jakab Péter (Jobbik), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Bíró László (Jobbik), Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) a borsodi időközi választás kampányában, 2020. október 10-én (Fotó: Bíró László Facebook-oldala)

Kunhalmi Ágnest támogatja a Jobbik az előválasztáson – adta hírül a jobboldali ellenzéki párt múlt hét végén, és bizonyára volt, aki fenntartásokkal, sőt akár megütközéssel fogadta ezt a hírt. Persze a folytatás sem váratott magára sokáig: Kunhalmi mintegy válaszként bejelentette, hogy a dunaújvárosi körzetben az MSZP a Jobbik jelöltjét, Kálló Gergelyt fogja támogatni. Mindez új fejezetet jelent az ellenzéki előválasztásra való felkészülés történetében, hiszen eddig elsősorban újabb és újabb jelöltek felbukkanásáról és ezzel a verseny élesebbé válásáról hallhattunk egyes választókerületekben, nem pedig arról, hogy a voksoláshoz közeledve tisztulna a kép – méghozzá olyan pártok megegyezése révén, amelyek nem tekinthetők egymás természetes szövetségesének.

Ha valakit a kormánykritikus táborból rossz érzéssel töltöttek el ezek a hírek, annak alapvetően két oka lehet. Az egyik ideológiai jellegű: sokaknak épp elég volt lenyelni azt a békát, hogy az ellenzék pártjai nemhogy egymással kooperálva, de közös listán indulnak a Fidesszel szemben. Az utóbbit persze elkerülhetetlenné tette, hogy a kormánypárt ismét csavart egyet a választás játékszabályain, de így azoknak a szavazóknak, akiknek ez fontos, egyetlen lehetőségük maradt arra, hogy kifejezzék az egyes ellenzéki pártokkal szembeni szimpátiájukat, illetve ellenszenvüket: az előválasztás. Az ilyen döntésekkel viszont ez a lehetőség is bezárulni látszik előttük. Míg mások általában véve nem bíznak a pártokban, ezért gyanakvással tekintenek minden személyi döntésre, amely az ellenzéki pártok zárt ajtók mögötti megállapodásán, „mutyiján” alapul, és nem a választók akaratán. Érthető tehát, hogy mindkét felfogás képviselői nyílt versenyt látnának szívesen az előválasztáson. Csakhogy valóban nyílt versengésre viszonylag ritkán adódik lehetőség.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Egyáltalán nem rossz hír a kormányváltásban bízó szavazók számára, hogy egyes pártok között megállapodások köttetnek
• Az előválasztással kapcsolatos várakozások némelyike bizonyos optikai csalódáson alapul
• Mi a válasz a legfontosabb előválasztási kérdésre?

A teljes cikket a Magyar Hang május 7-én megjelent 2021/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!