Megrengett a magyar-lengyel barátság a háború árnyékában

Megrengett a magyar-lengyel barátság a háború árnyékában

Ukrajnából elmenekült nő gyermekeivel a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. március 5-én (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A háború 12. napján délelőtt a Lengyelországba érkező menekültek száma átlépte az egymilliót – óriási kataklizma ez, és messze nem látszik a vége. A kivételes esemény számos állandónak hitt építményt megrengetett a napokban. Köztük a magyar-lengyel barátság hagyományát is.

Egy ismerősöm elvesztette a dolgozói egyharmadát. Az ukránok úgy döntöttek, hazamennek harcolni. Háromszoros fizetést adott nekik, és gyengéden így búcsúzott tőlük: Csak gyertek vissza élve, b.sszameg – ez a Twitteren körbement népmese sokat elmond a mai lengyel–ukrán viszonyokról.

Százezrével fogadják be a családok a menekülteket, messze erejükön felül szervezik utazásaikat, befogadásukat. Az áruházakban az első hétvégén elfogyott minden, ami csak hasznos lehet a menekültek számára, és csak ruhából annyi gyűlt össze, hogy azóta sincs szükség további gyűjtésre (nem vonatkozik ez a tartós élelmiszerekre, tisztasági szerekre és babaholmira). A spontán szervezéshez csatlakoztak szinte azonnal az önkormányzatok is, lakások százait felszabadítva: előfordult, hogy péntek este az egyik faluba érkező három ukrán család kisgyermekei a beiratkozást követően hétfőn már túl voltak a lengyel nyelvleckén és integrációs délelőttön is.

• Mennyire lépett gyorsan a lengyel állam?
• Milyen hírek érkeznek hozzájuk Magyarországról?
• Hogyan ítélik meg most Orbán Viktort? Lengyelország vagy Putyin barátja?

A válaszokat a Magyar Hang március 11-én megjelent, 2022/11. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!