Elszámoltatás a járvány után: valóság lehet vagy csak politikai kommunikáció?

Elszámoltatás a járvány után: valóság lehet vagy csak politikai kommunikáció?

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Elszámoltathatók-e az állami vezetők a járványkezelés esetleges hibái miatt? Szinte biztos, hogy a választások közeledtével egyre több ilyen ígéretet hallhatunk majd, de hogy a gyakorlatban ennek mi a realitása, arról Kapronczay Stefániát, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

– Magyarországnak van egy kormánya, a kormánynak sok tagja és egy vezetője, aki mégiscsak felelős azoknak a százaknak a halálért, akik az elmúlt hetekben elmentek. (…) Foglalkozási körben elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek hívják ezt, vagy talán még annál is többnek – ezt mondta nemrég Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök a parlamentben börtönnel fenyegetve a járványkezelés miatt a kormánypárti politikusokat. A jövőre esedékes választások miatt feltehetően egyre többen ígérik majd a kormánypártiak elszámoltatását az ellenzéki oldalon, hivatkozva például arra, hogy lakosságarányosan Magyarországon haltak meg a legtöbben a koronavírus miatt az egész világon. Felmerül azonban a kérdés: ezeknek az ígéreteknek mennyi a valóságalapja. Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója több külföldi esetről is hallott, amikor az érintettek a járványkezelés miatt jogi úton kívánnak elégtételt venni.

Olaszországban például a koronavírus-áldozatok családtagjai körülbelül ötszázan összeálltak, és büntető- illetve polgári jogi eljárást kezdeményeztek az olasz regionális és nemzeti állami szervek ellen. Kapronczay Stefánia szerint azonban a hazai viszonyok között hasonló büntetőeljárást nem volna egyszerű sikerre vinni, mert azt kellene bizonyítani, hogy az állami vezetők szándékosan vagy gondatlanul hoztak meg bizonyos döntéseket, és tisztában voltak vele, hogy az ronthat a járványhelyzeten.

• Miért nehéz a döntéshozók felelősségét megállapítani?
• Milyen szerepe lehetne az ombudsmannak a döntések kivizsgálásában?
• És hogyan nézhetne szembe a társadalom rendszerszinten azzal, mi történt a járvány idején?

A válaszokat a Magyar Hang április 30-án megjelent, 2021/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!