Elütötték egy Lime-mal? Ne számítson kártérítésre

Elütötték egy Lime-mal? Ne számítson kártérítésre

E-rollerek Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Gázolt a bérroller, kártérítés azonban nem érkezik, a szolgáltató pedig csak sablonleveleket küld. A járdán elütött Eszter története egy lehet a több tucat, talán több száz hasonló esetből.

Június 3-án, délelőtt szó szerint megfordult a világ Eszter körül: a fiatal nő Zuglóban egy zebra előtt várt a zöld jelzésre – a következő másodpercben pedig már a földön feküdt. Egy Lime-rollert vezető férfi ütötte el, olyan erővel, hogy a becsapódás erejétől odébb is repült. Eszter arcát, bokáját és oldalát is nagyon megütötte, hátizsákja kiszakadt az esés következtében – ám szerinte éppen a zsák védte meg őt a nagyobb koponyasérülésektől. „A rolleres nagyon segítőkész volt, és sajnálta a történteket, rögtön kérdezte, miben segíthet. Az gyorsan kiderült, hogy a baleset nem az ő hibájából történt: a kibérelt rolleren meghibásodott, nem fogott a fék” – idézte fel a Magyar Hangnak az elütött nő a baleset körülményeit.

Hiába is próbálkozott volna

Bár törést nem szenvedett, nyilatkozónk bokája és arca még heteken át fájt az ütközés után, meg kellett járnia sérüléseivel az orvosi ügyeletet is. Ezért és az okozott anyagi kár miatt levelet írt a Lime ügyfélszolgálatának, amelyben vonalkóddal, sorszámmal jelezte, melyik meghibásodott e-rollerrel gázolták el. Válaszlevelet két hét után kapott a szolgáltató biztosítójától, az Allianztól: az amszterdami követeléskezelő sajnálattal tájékoztatta az „úr”-ként megszólított panaszost, hogy nem tudnak kártérítést fizetni, mert a baleset következtében nem szenvedett legalább 15 százalékos mértékű maradandó testi fogyatékosságot (mint később kiderült, ez a magyarázat sem fedte teljesen a valóságot – a szerk.) „Bocsánatot sem kértek a történtek miatt, pedig ez lett volna a minimum”– mondta Eszter, aki ez után fordult lapunkhoz.

• Miért nem kaphatott kártérítést a rolleres cégtől a fiatal nő?
• 
Miért vannak némileg jobb helyzetben azok, akik a Lime használójaként szenvednek balesetet?
• M
iért érdemes mégis adott esetben perre vinni az ügyet, ha vétlen félként lettünk sértettek?
• Hogyan próbálja a f
őváros civilizált parkolásra kényszeríteni a bérrollerek felhasználóit?

A teljes cikket a Magyar Hang július 22-én megjelent, 2022/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!