Ember, most jövök az Advent-hadműveletről! – Az év szava

Ember, most jövök az Advent-hadműveletről! – Az év szava

Fotó: Unsplash/Sven Brandsma

Tavaly és tavalyelőtt a covid, most meg a háború: idei, a szerkesztőség körében annak rendje-módja szerint elvégzett „év szava” szavazásunkat értelemszerűen mindig a világban zajló, leginkább markáns események befolyásolják. Míg két éve a karantén, tavaly az oltakozik lett a győztes, idén – közvetve vagy közvetlenül – a háborús retorika, illetve az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó témák hatottak a válaszadókra.

Különleges hadművelet, háború, nácimentesítés, III. világháború: Ukrajna lerohanása direkt módon így csapódott le ez évi szógyűjtésünkben. De nem hiányoztak a háború következtében született kifejezések sem – ilyen a stratégiai nyugalom. Még több olyan szó bukkant fel az idei merítésben, amelyek a szomszédunkban tomboló háború gazdasági következményeivel, illetve az azokra adott magyar válaszokkal állnak kapcsolatban. Háborús infláció, extraprofit, extraprofitadó, átlagos fogyasztás, átlagfogyasztó, lakossági piaci ár (ez a fura lelemény két voksot is begyűjtött), jelleggörbe. Feltűnt az örkényi zöngéjű hatósági áras csirke far-hát, a szintén csodásan abszurd rezsicsökkentés csökkentése, illetve az ársapka is, és persze a szankciók: elhibázott brüsszeli szankciós politika, szankciós benzinár, szankciós infláció.

• Mi lett az év szava?

A teljes cikket a
Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!