Energiaválság: a hidrogén lehet a hiányzó láncszem?

Energiaválság: a hidrogén lehet a hiányzó láncszem?

A Toyota Mirai (japánul Jövő) elnevezésû, hidrogénmeghajtású, már fogalomban kapható autója a Kutatók éjszakáján az Óbudai Egyetemen 2022. szeptember 30-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Amióta kitört az orosz–ukrán háború és beütött az energiaválság, megy az ötletelés, hogyan lehetne leváltani a földgázt. Sokan a hidrogént tekintik a jövő energiahordozójának, amely képes megoldani a problémák nagy részét.

A nagy felhajtást részben az magyarázza, hogy a hidrogén a világegyetem leggyakoribb eleme, és a Földön szinte korlátlan mennyiségben létezik, hiszen a mindenütt elérhető víz elektromos bontásával (elektrolízisével) szabadul fel. Ám az átlagember eddig legfeljebb a vicces gőzpamacsokat eregető hidrogénautókról, -buszokról, illetve újabban -vonatokról szóló beszámolók révén szembesülhetett azzal, hogy milyen fejlesztések zajlanak e téren. Mindennek új lendületet adhat az Európai Unió, amely az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól (földgáz, olaj) való függőség megszüntetése mellett a hidrogén széles körű alkalmazását szorgalmazza. Ennek érdekében 3 milliárd euróból új európai hidrogénbankot hoznak létre.

• Mit is tud a hidrogén?
• Hol kísérleteznek hidrogénüzemű járművekkel?
• Elképzelhető-e, hogy a jövőben ezzel fűtsük az otthonokat?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!