Erdogan szabadulna a szíriai menekültektől

Erdogan szabadulna a szíriai menekültektől

Egy férfi, aki házára török zászlót tűzött, hogy így védje meg magát a szírek elleni indított utcai támadásoktól Ankarában 2021. augusztus 11-én (Fotó: ReutersTunahan Turhan/SOPA Images/)

Egy olyan projekt előkészítésén dolgozunk, amellyel egymillió szíriai testvérünk térhetne vissza a hazájába – e szavakkal harangozta be Recep Tayyip Erdogan azt a tervet, amelynek keretében házakat építenének a hazájukba visszatérő menekülteknek, és infrastruktúrával is ellátnák ezeket az új településeket a törökök. A törökök azokra a területekre vinnék vissza a szíriai menekülteket, amelyeket a török hadsereg segítségével ellenőriznek a lázadók, vagyis az ország északi részére, ahová Erdogan szerint 2016 óta már félmillió szíriai tért vissza. De miért is lett most annyira sürgető Erdogan számára, hogy hazaküldje a menekülteket?

Mint ismert, jelenleg több mint 3,6 millió szíriai menekült él Törökországban, akik a 2011-ben kirobbant háború miatt menekültek el a hazájukból. A szíriai menekültek száma a világban ennél jóval nagyobb, a befogadó ország lakosságához képest Libanonban vannak a legnagyobb arányban, de az Európai Unióban is milliós nagyságrendről beszélhetünk. Ami viszont Törökországot illeti, az utóbbi időszakban a helyieknek több konfliktusuk is akadt a menekültekkel, nem kis részben az országot sújtó gazdasági válság.

• Miért kell igyekeznie Erdogannak a megoldással?
• Hányan tértek vissza eddig Szíriába?
• Milyen körülmények fogadják a hazatérő menekülteket?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!