Érthetetlen, hogy mi okozza a hepatitiszjárványt

Érthetetlen, hogy mi okozza a hepatitiszjárványt

Csecsemő sárgaságát vizsgálják egy mobiltelefonos app és színminták segítségével (Fotó: University of Washington)

Egy hónapja egyre-másra bukkannak fel a rejtélyes, gyerekeket érintő májgyulladásos esetek szerte a világban. A megbetegedések többsége az Egyesült Királyságban történt, de már tucatnyi más országban is felbukkant a kór, több gyereknél májátültetésre volt szükség, és legalább egy beteg elhunyt. Az okok még nem egyértelműek, de talán egy adenovírus okozza, amely ellen esetleg a lezárások miatt nem alakulhatott ki a kellő immunitás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt csütörtökön adta hírül, hogy súlyos májgyulladás (hepatitisz) járvány tört ki gyerekek körében, amely bizonyos esetekben májelégtelenséget okoz, és így májtranszplantációra van szükség. A WHO még nem tudja biztosan megmondani, hogy mi okozza a megbetegedéseket. A legutolsó hírek nagyjából 200 esetről számolnak be legalább tucatnyi országból. Több mint száz esetet az Egyesült Királyságban regisztráltak, és ők is jelentették először a betegséget, tehát feltételezhető, hogy Nagy-Britannia a járvány kiindulópontja, de egyelőre semmi sem biztos.

„Még nem egyértelmű, hogy megnövekedett a májgyulladásos esetek száma, vagy csak jobban felfigyelnek rájuk, és nem maradnak felfedezetlenek. Noha az adenovírus [mint kórokozó] egy lehetséges hipotézis, a vizsgálatok folynak az ok megállapítására.” Bár a fertőzésekről csak április eleje óta kezdték nagy számban jelenteni, az orvosi statisztikákat visszanézve kiderült, hogy már a megelőző hónapokban is történtek furcsa májgyulladásos esetek egészséges gyerekeknél. Kérdés, hogy ezek összefüggésbe hozhatók-e a mostani a járvánnyal.

• Mi okozhatja a rejtélyes májgyulladást?
• Mit tudunk jelenleg a betegségről?
• Mennyire kell tartanunk tőle?

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!