És akkor Kövér megint megvonja a szót…

És akkor Kövér megint megvonja a szót…

Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. Mögötte Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Utálja az ellenzéki pártokat az Országgyűlés elnöke. Ez akár a magánügye is lehetne, de Kövér László számos interjújában adott hangot mélységes ellenszenvének a NER ellenfeleivel szemben, nem egyszer olyannyira bántó stílusban, ami még a magyar politika nem túl épületes kommunikációs rendjében is kirívónak számít.

A házelnöki a három legfőbb közjogi méltóság egyike, kiélezett helyzetekben az általa betöltött poszt jelentősége megnő. Schmitt Pál 2012-es lemondásakor Kövér rövid ideig ügyvezetőként ellátta az államfői teendőket. Az alaptörvény ez év novemberéig hatályos szövege értelmében háború vagy háborús veszély idején a szűk körű Honvédelmi Tanács gyakorolná az Országgyűlés jogait, és ennek egyik tagja hivatalból lenne Kövér László is. Békeidőben pedig az Országgyűlési Őrség tartozik irányítása alá, emellett a parlament üléseinek vezetésére is jogosult.

A mindenkori ülésvezetőnek jelentős befolyása van az ülés menetére, adott esetben megbüntetheti képviselőtársait, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen ember ül az ülésvezetői székben. Nem véletlenül írták elő a korábbi parlamenti házszabályok és rögzíti a mostani házszabály is a parlamenti ülések részrehajlásmentes vezetésének a követelményét.

• Hogy vezeti ehhez képest az üléseket Kövér László?
• Milyen következményei vannak és lehetnek a jövőben ennek?
• Milyen újabb lehetőségeket kapott Kövér a házszabály átírásával? 

A teljes cikket a Magyar Hang június 24-én megjelent, 2022/26. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!