A hely, amit két kézzel átér a tulajdonos
Fotó: D. Horváth Lilla

Egy meleg tavaszi estén, az alkonyat órájában, a Patriarsije Prudin két férfiú jelent meg. Az egyik negyvenéves forma, kövérkés alacsony, kopasz, fekete emberke, szürke nyári öltönyt viselt, elegáns kalapját kezében tartotta, gondosan borotvált arcát istentelen nagy méretű, fekete csontkeretes pápaszem ékesítette. Társa jóval fiatalabb s vállasabb volt nála, borzas vörös haján tarkójáig hátratolt kockás sapka; öltözéke kockás sportingből, gyűrött fehér nadrágból, fekete szandálból állt – így indul Mihail Bulgakov nagyregénye, a Mester és Margarita. Hasonló csendes váratlansággal érkezett meg Közép-Ferencvárosba Orbán Marcell és Szabados Levente, akiknek fine bisztrója akár még olyan hatással is lehet a környék gasztronómiájára, mint Bulgakov hősei Moszkva életére.

Nem véletlen az irodalmi hasonlat, a két fiatal a nyár elején nyitotta meg éttermét a Mester utcában: az És Margarita aprócska hely, de annál nagyobb szívvel, elhivatottsággal és nyitottsággal készülnek itt a mediterrán és levantei ízvilágot idéző fogások. Szabados Levente mindig is szakács szeretett volna lenni, az egyetem előtt dolgozott a Söptei Pincészetben, a nU Bisztróban és a Zónában, később azonban mégis egy multinál helyezkedett el. Orbán Marcell sokáig jogászként dolgozott, de a gasztronómia a számára is több volt mint szimpla hobbi. Évekig a barátoknak szervezett vacsorákon kísérleteztek az ízekkel, és ezek az örömfőzések lassan egyre kifinomultabbá, elmélyültebbé váltak. Aztán eljött az idő, amikor mindketten úgy érezték, akár ki is léphetnének a biztonságos keretek közül, idén pedig feladták korábbi munkájukat, hogy minden idejüket a szenvedélyüknek szentelhessék.

Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!


Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!