Évtizedek óta kísérleteznek a mesterséges esőcsinálással Mexikóban

Évtizedek óta kísérleteznek a mesterséges esőcsinálással Mexikóban

A mexikói légierő repülőjéből esőcsináló vegyületeket permeteznek (Fotó: Fuerza Aérea Mexicana)

Mexikóban az elmúlt tíz év második legrosszabb aszálya pusztít éppen, ezért a kormány a szárazságot tehetetlenül szemlélő vezetők kedvenc „megoldásához”, a mesterséges esőcsináláshoz nyúl. A légierő gépei ezüstjodid szemcséket permeteznek a levegőbe, és ettől remélik a felhőképződést, illetve a rég várt esőt. Csakhogy hiába kísérleteznek ezzel a technológiával már több mint fél évszázada, eddig nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A mexikói mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium bejelentette, hogy – állítása szerint a gazdálkodók kérésére – mesterséges esőfakasztó projektbe kezd, mert a szörnyű szárazság alapjaiban fenyegeti a mexikói élelmiszer-termelést. Az „esőstimulációs” programnak hívott vállalkozást két északi mexikói szövetségi államban, Tamaulipasban és Baja Californiában fogják megkísérelni, a minisztérium szerint jó eséllyel.

• Mennyire bizonyított az esőcsinálás működőképessége?
• Milyen technikát alkalmaznak?
• Miért kiritizálják sokan a terveket?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!