Észrevette, hogy ön is gazdagabb lett?

Észrevette, hogy ön is gazdagabb lett?

Egyre-másra jelennek meg a hivatalos adatok arról, milyen rohamosan javul a hazai életszínvonal, hogyan emelkedtek a fizetések még a koronavírus-válság alatt is, milyen jól élnek a magyarok, mennyire gyarapszik vagyonuk. A Központi Statisztikai Hivatal május 28-án közölt statisztikája szerint idén márciusban a bruttó átlagkereset 435 200 forint volt, ami azt jelenti, hogy az átlagmagyar a hónap végén nettó 289 400 forintot vitt haza.

Egészen más azonban a kép, ha nem az átlagbért nézzük, azt ugyanis igen nagy mértékben megemeli a magas keresetűek szűk tábora, hanem a medián keresetet. Vagyis azt az összeget, amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint amennyien kevesebbet. Ennek bruttó összege már csak 343 ezer forint volt márciusban, azaz több mint százezer forinttal kevesebb az átlagbérnél. A nettó összeget tekintve is több mint hatvanezer forintos a lemaradás, a nettó medián bér ugyanis alig 228 ezer forint. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a hivatalos statisztika nem tartalmazza az öt főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozásoknál folyósított béreket, amelyek általában alacsonyabbak, így tovább rontanák a számokat.

Erről is olvashat a cikkben:
• Félrevezetők a lakosság vagyonával kapcsolatos adatok
• Kérdéses, hogy mennyivel nőtt a pénzügyi vagyon a lakásárak emelkedése miatt
• „Klasszikus értelemben vagyonosnak lenni azt jelenti, hogy az ember nem függ a havi fizetésétől”

A teljes cikket a Magyar Hang július 2-án megjelent 2021/27. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!