Egy oroszbarát oligarcha hatalma akadályozza a grúz EU-csatlakozást?

Egy oroszbarát oligarcha hatalma akadályozza a grúz EU-csatlakozást?

Tüntetők követelik az ország európai uniós csatlakozását a grúz fővárosban, Tbilisziben 2022. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

Kormányellenes tüntetésekhez vezetett Grúziában az Európai Unió döntése, amely szerint nem adták meg az országnak a tagjelölti státust. A napokban Irakli Garibasvili miniszterelnök távozását és nemzeti egységkormány felállítását követelve mintegy 60 ezren demonstrálták, hogy eltökéltek az európai választásban és a nyugati értékek iránt.

Felforrósodott a belpolitikai hangulat az elmúlt hetekben Grúziában. Az ok, hogy az Európai Bizottság csak perspektívát ajánlott az országnak az európai integrációra, ám Ukrajnával, valamint Moldovával ellentétben Grúziának nem adta meg a tagjelölti státust. Ehelyett 12 pontban jelölte ki az ehhez szükséges megoldandó feladatokat. Az Európai Bizottság (EB) szerint a hivatalos tagjelöltséghez Grúziában véget kell vetni a politikai megosztottságnak, a sajtószabadsággal kapcsolatos pereknek, igazságügyi és választási reformokat kell alkotni, helyre kell állítani a korrupcióellenes ügynökség függetlenségét, valamint „oligarchamentesítést” kell megvalósítania. A Nemzetközi Kapcsolatok Európai Egyetemének professzora, Georgi Mcsedlisvili egy interjúban kifejtette, hogy bár az utóbbi években ugyan a demokratizálódás folyamata kissé lelassult, Grúzia ennek ellenére megelőzi Ukrajnát és Moldovát a demokratikus jogok tekintetében.

• Lehet, hogy egy oligarcha az Európai Uniós fő problémája?
• Mit akarnak a tüntetők?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Európai Unió, Grúzia