Európában is van földgáz, csak ki kellene termelni

Európában is van földgáz, csak ki kellene termelni

Cseh gyártmányú fúróberendezés Szolnok határában 2019. február 7-én. (MTI/Mészáros János)

Nehéz tél elé néz Európa. Az orosz gázszállítások leálltával a legfontosabb kérdés az lett, honnan lehetne pótolni a kieső forrásokat. Alternatívaként elsősorban Észak-Amerika és a Közel-Kelet jöhet szóba, ám nem szabad elfelejtkeznünk a saját forrásainkról sem. Európa kőzeteiben ugyanis nem kevés földgáz rejtőzik. Vajon miért nem támaszkodunk nagyobb arányban ezekre a mezőkre? 

Amikor az olajban és földgázban gazdag országokra gondolunk, akkor először mindenkinek a közel-keleti államok és Oroszország jut eszébe. Esetleg még Norvégia és Kanada. Pedig földgáz tekintetében mi, európaiak egyáltalán nem állunk rosszul. Bár a teljes fogyasztásunkat nem tudnánk fedezni saját forrásokból, a mezőink hatékonyabb kitermelésével jelentős lépést tehetnénk a függetlenedés felé.

Ha csak a nem túl távoli szomszédainkra tekintünk, akkor is azt látjuk, hogy mezőkből nincs hiány. Magyarországnak is vannak tartalékai, Lengyelországban, Romániában és Olaszországban is folyik termelés. A Fekete- illetve a Földközi-tenger medencéje is rengeteg földgázt rejt. Rendszeresen lehet hallani arról, hogy újabb és újabb mezőket találnak ezeken a területeken. Augusztus közepén például arról érkeztek hírek, hogy Ciprustól délre bukkantak egy lelőhelyre, mely mintegy 70 milliárd köbméternyi jó minőségű földgázt tartalmazhat. És akkor az Északi-tenger régiójában vagy a Nyugat-Európa kőzetlemezeiben rejlő tartalékokról még nem is beszéltünk. Joggal merülhet fel a kérdés: hogy lehet az, hogy miközben Oroszországtól hatalmas mennyiségű gázt vásároltunk az elmúlt évtizedekben, és olyan fontos gazdaságok, mint például a német, teljes függőségbe kerültek az orosz gáztól, a saját forrásaink kitermelésében egyáltalán nem serénykedtünk?

• Milyen politikai okokat lát e mögött Pletser Tamás olaj- és házipari elemző?
• Miért szorult vissza az európai termelés, és növelhető-e rövid távon is már?
• Miért nem segíthet a kínai technológiai Oroszországon?
• Hogy tudna Magyarország Európánál is nagyobb spórolást elérni a gázfelhasználásban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!