Európát is a mélybe lökheti az olasz bizonytalanság

Európát is a mélybe lökheti az olasz bizonytalanság

Az olasz elnöki palota sajtóirodája által közreadott képen Mario Draghi miniszterelnök (j) és Sergio Mattarella államfő megbeszélést tart, miután Draghi újból benyújtotta lemondását a római Quirinale elnöki palotában 2022. július 21-én (Fotó: MTI/EPA/Olasz elnöki palota sajtóirodája/Paolo Giandotti)

Az egyre mélyülő globális válság közepette ismét megingott a politikai stabilitás Olaszországban. Amennyiben nem sikerül megoldást találni a kormányválságra, a helyzet még inkább elbizonytalaníthatja egész Európát. A brit, majd az olasz folyamatok is jelzik, hogy az orosz–ukrán háború és az európai reakciók miatt kiteljesedő válság magával ránthatja a gyenge lábon álló kormányokat.

Az olasz politikai élet két, talán leginkább józanul gondolkodó figurája ismét a figyelem középpontjába került. A tavaly év elején a miniszterelnöki posztot egy válság közepén elfogadó, majd a nemzeti egységkormány felállításával Olaszországot gazdaságilag nehéz időszakban stabilizáló, 74 éves Mario Draghinál betelt a pohár. A kormányfő ugyan a legnagyobb frakciót alkotó Öt Csillag Mozgalom távolmaradása ellenére is átvitte válságkezelő programját, túlélte a bizalmatlansági indítványt is, a zsarolást megelégelve azonban beadta lemondását, és ismét Sergio Mattarellára vár a feladat, hogy rábeszélje a folytatásra. Pedig a szintén idős, 80 éves államfő maga is elhagyná már az egyáltalán nem könnyű terepnek tekinthető olasz politikai porondot. A stabilitás fenntartása érdekében azonban az év elején hagyta rábeszélni magát, hogy a közös nevezőként ismét jelöltesse magát. Pedig már látványosan össze is pakolt, megválasztása után pedig közölte, hogy nem készül kitölteni teljes mandátumát. Jó eséllyel az a Mario Draghi válthatja majd az államfői székben, akit most arra kapacitál, hogy a választásokig hátralévő 9 hónapra még tartsa egyben a kormányt, aztán mindketten nyugalmasabb vizekre evezhetnek. 

• Miért volt a mostani válság kódolva az olasz politikai életbe?
• Mi az egységkormányok sajátja, ami Olaszországban is most lezajlik?
• Kinek kedvezne egy mielőbbi választás?

A teljes cikket a Magyar Hang július 22-én megjelent, 2022/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!