Évekig is elhúzódhat az ukrajnai háború

Évekig is elhúzódhat az ukrajnai háború

Ukrán katonákat köszöntenek a segélyért sorban álló helyiek a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 29-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Nincs könnyű helyzetben az ukrán hadsereg, amely a háború első szakaszában sikerrel vette fel a harcot a Kijev elfoglalására indított orosz egységekkel. Ám az oroszok sem indulnak sokkal jobb pozícióból a háború következő etapjára: hiába kedvez nekik a Donyec-medencei terep, a legjobb egységeiket felmorzsolták az ukránok a Kijev melletti harcokban. Ilyen körülmények között mindkét felet alaposan próbára tehetik az előttünk álló hónapok.

Arról, hogy a következő szakasz egészen más lesz, mint az eddigi, már régóta beszélnek a katonai szakértők. Mint ismert, kezdetben az orosz előrenyomulást nem csak az lassította, hogy az elmúlt nyolc évben az ukrán hadseregen belül – nyugati segítséggel – rengeteg fejlesztést hajtottak végre, hanem az ukrán biztonsági erők által alkalmazott taktika is, ami leginkább a gerillák harcmodorára hasonlít. Ennek a lényege abban állt, hogy az ukránok már az első perctől igyekeztek elkerülni a közvetlen ütközeteket, ehelyett inkább az orosz utánpótlási vonalak elvágására helyezték a hangsúlyt. Ez a taktika később nagyon sikeresnek bizonyult, mert az oroszok jóformán figyelmen kívül hagyták az esetleges logisztikai nehézségeket. Az ukrán katonák lesből támadása, majd azonnali visszavonulása pszichológiailag is nyomás alá helyezte az ilyen taktikától elszokott orosz hadsereget, amelyre természetesen rendkívül mélyen hatottak az ilyen apró vereségek. Ráadásul a gerillataktikát nem csak a hadsereg, hanem az önkéntesekből toborzott területvédelmi erők is sikeresen alkalmazták, akikről azóta valóságos ódákat zengenek az ukrán közösségi oldalakon. De az ukránoknak az is a kezére játszott, hogy az egységeik nagyon hatékonyan kommunikáltak egymással már az első perctől fogva, amelyhez még a legnépszerűbb közösségi alkalmazásokat is bevetették. A végeredmény ismert: az oroszok többfrontos háborúja gyorsan megbukott, ami után átcsoportosították az egységeiket a Donyec-medencéhez.

• Miért haladnak lassan most is az oroszok?
• Milyen fegyvereket kaphat Ukrajna?
• Kiegyenlítődhetnek az erőviszonyok?

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!