Ez a hatalom a saját törvényeit sem tiszteli

Ez a hatalom a saját törvényeit sem tiszteli

Sajtótájékoztató az egyetemfoglalás 44. napján a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt. A mikrofonnál: Németh Gábor, egyetemi docens, író, az SZFE sztrájkbizottságának tagja (Fotó: Független Szabad Egyetem Facebook oldala/Todoroff Lázár)

A napokban kapott szárnyra a hír, hogy a jelenlegi vezetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületeinek eladását tervezi, ezzel szétszórnák az intézmény oktatási helyszíneit. Erről kérdeztük Németh Gábor író-forgatókönyvírót, az SZFE tanárát.

– Csak hallomásból vannak információink, bár bizonyos jeleit látjuk is föltételezhető szándékoknak. Meglehetősen régóta csak a legfelsőbb vezetés engedélyével lehet belépni az egyetem által tulajdonolt épületekbe, mindezt egy ideig azzal magyarázták, hogy nem zajlik oktatás. Ez értelmezhetetlen, hisz nemcsak a kontaktórák tartoznak bele a munkaszerződésünkbe, hanem az adminisztratív feladatok, az oktatásra való felkészülés is – fogalmazott Németh Gábor Magyar Hangnak.

A SZFE oktatója elmondta, tény, hogy az egyetem épületei régóta felújításra szorulnak, így akár önmagában igaz is lehet, hogy szükség van a költözésre, de a tanárok nem kaptak semmilyen hivatalos, írásos közleményt az új oktatási helyszínekkel kapcsolatban. Értesüléseik szerint nem kizárt, hogy az Ódry színpad visszakerülne az egyházhoz, noha ennek az ellenkezőjét is hallották már. A Szentkirályi utcai épületet, amely többek között a filmes képzés tévés gyakorlatainak adott otthont, nagyrészt kiürítették, kultikus tárgyak – egy régi kamera, Jupiter lámpa – tűntek el. Szóba került a könyvtár elköltöztetése is a Vas utcából, ám ez végül mégsem kezdődött meg.

– Mindenesetre nagyon valószínűnek tűnik, hogy a régi módon semmiképpen nem tud folytatódni az oktatás. Volt olyan kollégám, aki egy adminisztratív ügyet akart elintézni, de még a telefonszámot sem kapta meg az illetékes személyhez. Kaotikus és nagyon nehezen értelmezhető helyzet. Az egészet ráadásul felülírja és tovább bonyolítja, hogy mindeközben online zajlik az oktatás – fogalmazott Németh.

Miután a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az egyetemen az oktatás nem tekinthető felfüggesztettnek, az egyetem új vezetése is elismerte, hogy nem érvénytelen a félév, ahhoz viszont ragaszkodtak, hogy az általuk elrendelt szünet kezdete, vagyis november 27-e óta nincs oktatás az egyetemen. Németh Gábor szerint ez értelmezhetetlen, hisz november végén, a kormány döntése értelmében minden felsőoktatási intézmény digitális oktatásra állt át, így az SZFE is, ahol ez zökkenőmentesen zajlott le, és a vitatott időszakban is folyt tovább az oktatás.

– Bizonyos beszélgetések során az új vezetőség elismerte, hogy erről tudnak is. Tavaly év végén mégis módosították a tanév rendjét, amelynek értelmében február 1-től 22-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, valamint az elmaradt vizsgákat is le lehet tenni. A tavaszi félév csak ezek után kezdődhetne meg, ami ilyen módon augusztus elejéig tartana. Ez azonban számtalan problémát vet fel például a hallgatói jogokkal kapcsolatban is – mutatott rá Németh Gábor.

– Pár nappal ezelőtt szárnyra keltek olyan híresztelések, hogy valamilyen rejtélyes számítástechnikai módszerrel a Neptun-rendszerben lenullázzák a félévet, majd újra megnyitják, és a tavaszi félévvel párhuzamosan ismerik el azokat krediteket, amiket ugyanakkor lenulláztak. Ez azon túl, hogy érthetetlenül abszurd, minden szempontból jogtalan is. Tegyük hozzá, hogy a Fővárosi Törvényszék halasztó hatályú végzésével mennek szembe, nem beszélve arról, hogy már az intézetvezetői kinevezések sem voltak jogszerűek. Egy olyan kuratórium intézi az ügyeket – és mozgat bábként embereket, akik az SZFE vezetőinek gondolják magukat –, amely fittyet hány a magyar törvényekre, legyenek azok bármennyire sérülékenyek, gyenge lábakon állók. Ez a hatalom a saját törvényeit sem tiszteli.

Németh Gábor kitért arra is, hogy az SZFE új vezetése már harmadjára módosítja a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) konzultáció nélkül. Míg korábban a Tanulmányi, Fegyelmi és Szociális Bizottság – melynek még volt lehetősége az érdekvédelemre és a jogszerűségért való küzdelemre – intézeteket képviselő tagjait demokratikus úton választották ki, a jövőben ezeket a tagokat az intézményvezetők delegálják. A tagok belső aránya egyértelművé teszi, hogy kinek az akarata fog érvényesülni. – Ha jól értelmezem az SZMSZ-t, a jelenlegi tagok elvesztették jogosultságukat, bár erről még nem kaptunk értesítést – hangsúlyozta az SZFE oktatója. – Az írásbeliség kerülése jellemzi a kuratórium és az új vezetés működését, hiszen a szóbeli ígéreteknek nincs írásos nyoma. Nagyon fontos eleme ennek az uralomgyakorlási technikának, hogy minden letagadhatóan és átértelmezhetően zajlik.

Az oktatók folytatják a sztrájkot, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla december elején harmadszor is jogszerűnek minősített. – A magyar sztrájktörvény arra kényszeríti a munkáltatót és fenntartót, hogy amennyiben a követelések jogszerűek, tárgyalnia kell a sztrájkbizottsággal. Ennek ellenére a kuratórium mint fenntartó és az iskola vezetése mint munkáltató a mai napig nem tette ezt meg. A hazai sztrájktörvény azonban nem szankcionálja a fenti kötelezettség megsértését. A láncsztrájkot ugyan a mai napig folytatjuk, de nincsenek illúzióink. Pedig ez nem egyedül az SZFE ügye, hanem az egész magyar felsőoktatásé. Az autonómia megszüntetésének újabb durva bizonyítékai vannak. Szétverik, darabokra szedik a szegedi, pécsi és debreceni egyetemeket is. Mindeközben a Magyar Rektori Konferencia hónapok óta képtelen kimozdulni a „békebíró” álságos és nevetséges szerepéből. De ugyanez érvényes a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság művészetoktatási ügyekben illetékes tagjaira is, akik szintén szemet hunytak az abszurditások felett.