Szálinger Balázs: A képmutatók bájos esendősége érdekel inkább

Szálinger Balázs: A képmutatók bájos esendősége érdekel inkább

Szálinger Balázs (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Semmiképp nem a pénzért csináltam, azért itt nincs szó milliókról – mondta el a Magyar Hangnak adott interjújában Szálinger Balázs annak kapcsán, hogy Koncentráció című kötetét már magánkiadásban hozta ki. A végeredmény pedig „nem lett béna, nem valamiféle fapados, vidékiköltőszagú kiadvány. Persze, nincs is benne extra, nem keményborítású, de valójában sokkal jobban szeretem így.” 

Szálinger Balázs a közéletibb versei kapcsán – például a Kampányballada vagy a Krisztus védi a hatalmaskodókat – beszélt arról is, hogy „a képmutatás ostorozása nem egy nagy poétikai innováció, nagyon mellényúlni nem is lehet vele. A képmutatók kétségtelenül meglévő esendősége, bájos nyomorultsága, esetleg szerethetősége érdekel inkább. A képmutatókkal való foglalkozás empátiapróba is.” A vegyesvárosos vers szerinte megmutathatja a saját magunkét is: „szívesen meghallgatom én az ukrán menekülteket, nagyon sajnálom őket, csak bocs, pont jön a desszert, szeretném már azt megenni.”

• Milyen Gát utcai irodalmi rendezvényen tapasztalta meg, mi is a valódi képmutatás?
• Nem fogja kevésbé ismerni az országot, ha kimarad a Facebookról?
• Hogyan reagáltak a verseire Bödőcs Tibor követői?

A teljes interjút a Magyar Hang június 10-én megjelent, 2022/24. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!