„Fázom, megszoktam” – láthatóbb az energiaszegénység

„Fázom, megszoktam” – láthatóbb az energiaszegénység

Fotó: R. Kiss Kornélia

Fázom, megszoktam – válaszolja a nyugdíjas hölgy teljes természetességgel, amikor a terézvárosi energia-tanácsadó irodában arról kérdezik, hogy fázik-e télen a lakásában. Még csak panasz sincs a hangjában. Ő is a rezsiemelés miatt van itt. Bár a lakásában a helyzet eddig sem volt ideális – egy szobát fűt árammal 20-21 fokra, a fürdőszoba és a konyha hideg – de a 70 év feletti, egyedül élő nyugdíjas legalább a kormány által meghatározott átlagfogyasztás határán van. Egy kis segítséggel elkerülheti a költségemelkedést – ehhez kap tanácsokat a terézvárosi piacon.

Budapest VI. kerületében európai uniós program részeként, az Energiaklub szakmai támogatásával nyitott meg a tanácsadó iroda, amelyet a kerületi önkormányzat üzemeltet, miután munkatársaik megtanulták a felmérés és a tanácsadás módszertanát. Július 23- án fogadtak először ügyfeleket, nyári hőségben, de már a „rezsicsökkentés csökkentésének” bejelentése után. Sokan megfordulnak itt ügyfélfogadási időben, szombaton 9 és 12 között.

• Milyen tanácsokat tudnak adni az energiaszegénységben élőknek?
• Mik a tipikus energiahatékonysági problémák a történelmi belvárosban?
• Mit tehet az, akinek nagyobb beruházásra is van kerete?
• Mi volt a legmagasabb várható számla, amivel a tanácsadók találkoztak?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!