Felháborodás és tisztelet

Felháborodás és tisztelet

A kínai CATL akkumulátor gyár ügyében tartottak közmeghallgatást Debrecenben 2023. január 19-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Az oktatás ügyéért felelős rendőrtábornok csattanós választ adott a jogaikért és megélhetésükért küzdő pedagógusok követeléseire: növeli a munkaidejüket, csökkenti a nevelőtestületek önállóságát, újabb kötelezettségeket varr a halálosan túlterhelt pedagógusok nyakába, eltiltja őket a véleménynyilvánítástól, a fizetések rendezését pedig egy életidegen minősítési rendszer bevezetéséhez köti. E gonosz és ostoba intézkedések tovább csökkentik a gyalázatosan fizetett pálya vonzerejét a fiatalok szemében, és tömeges felmondásokhoz vezetnek, ami megbéníthatja a tanárhiánnyal küszködő iskolarendszert.

Meglett az eredménye a környezetromboló beruházások ellen tiltakozó helyi mozgalmaknak is: egy újabb rendelet felmenti az önkormányzatokat a közmeghallgatás és lakossági fórum megtartásának kötelezettsége alól. Nem kell többé nyilvánosan, átlátszó hazugságokkal mentegetni az újabb akkumulátorgyárak építését, erdők tarvágását, tópartok elépítését. A kormányzati rablógazdálkodás kárvallottjait nem bátoríthatja többé a tapasztalat, hogy ők vannak többségben és jobbak az érveik. Ha nem lesz hol tiltakozni, nem lesz tiltakozás. Pofonegyszerű, nem?

Az ingatlanspekuláció előmozdításával megbízott miniszter már elő is terjesztette az új jogszabályt, amely a tanyás külterületeken brutális méretű beépítést engedélyez. A nemzeti parkoknál pedig hamarosan tömeges elbocsátásokra kerül sor, hogy holmi szakmai akadékoskodás ezentúl ne nehezítse a termőföldek lebetonozását, a vizek elszennyezését, az élővilág pusztítását. Közben felkészül a kastélyok privatizációja: az adófizetők pénzén felújított műemlék épületek a NER-oligarchák birtokába kerülnek. A legtöbb egyetem vagyona (és az elnyerhető k+f-források) felett már ma is a legmegbízhatóbb pártkatonák kényére-kedvére bízott közalapítványok rendelkeznek. A Fidesz-kleptokrácia kezére juttatott bankok, cégbirodalmak, uniós fejlesztési források, állami támogatások egy átláthatatlan, hatalmas zsebben tűnnek el, amelynek titkait a befektetési alapok névtelensége, csalafinta kereszttulajdonlások rendszere és az üzleti titok szentsége védi az illetéktelen szemek elől.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!