
Nekem minden bor a feltámadásról szól. Mert, ha van bármi, ami puszta természetével a feltámadás misztériumát meséli évről évre, az a szőlő és a belőle szűrt ital. A fürtök zúzása a nagypénteki történés, az éledő must a vasárnap győzelmes örömhíre. Tudom, hogy éppen ott tartunk, nem szabad inni, rettenetes eretnek, aki alkoholra akarja rábeszélni az ártatlanokat (Samuele Bacchiocchi filológiailag mutatta ki, hogy a Biblia az alkoholos borról csak tiltón beszél, ahol dicséri, erjedetlen szőlőléről van szó – nem győzött meg). Még Jézus Krisztusról is mondogatták: „lám a falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja”. Miket olvashatnak akkor egy magamfajta tényleg-bűnösre…?
Az elmúlt héten két borversenyen is zsűriztem. A Zala borvidéki megméretés után beszélgettem Kovács Barnabással, aki számomra emberi és szakmai etalon. Ő hallgatóinak úgy magyarázza el a bort, hogy az egyetlen alkohol, mely több mint alkohol. Kultúra, hitvallás, művészet, teológia. Talán nem mindet mondta. De legkevesebb Hamvas óta tudjuk, hogy a bor nélküli létezés vallástalanság, pietizmus, istentagadás. Szóval igenis: kell inni, húsvétkor éppen lehet, magától a Megváltótól kaptunk példát rá Kánától a Golgotáig.
Ünnepekkor mindenhol leporolják a „mit igyunk a húsvéti ételekhez?” írásokat; karácsony, újév, húsvét még mindig bír reklámértékkel. Hadd különbözzek el legalább annyira, hogy kis lelkigyakorlatot is beiktatok a sonka meg a Sauvignon blanc közé. Segítségemre Magyar Elek, az 1847-ben született „Ínyesmester” lesz a menü kifundálásában.
A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 24-ig kapható 2025/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!