Közpénzből szidják az ellenzéket – A Megafon felhangosítja a jobboldali hangokat

Közpénzből szidják az ellenzéket – A Megafon felhangosítja a jobboldali hangokat

Rákay Philip és a mikrofonja (Forrás: Rákay Philip/Facebook)

A politikai csatákat ma már a közösségi médiában kell megvívni – indokolta Bohár Dániel, a Pesti Tv munkatársa csatlakozását a Megafon Központhoz. A kormányközeli véleményvezér-képző azzal a céllal jött létre, hogy „megtalálja és felhangosítsa a jobboldali hangokat a neten”. „Cunamiként jönnek szembe veled a nyílt társadalom hálózata által finanszírozott tartalmak? Szeretnél valamit tenni ez ellen? A Megafon Központ segít neked” – buzdítja jelentkezésre a fiatalokat a Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója vezette szervezet. A nehezen átlátható támogatási rendszeren keresztül (vélhetően) közpénzből működtetett központ elvben tehát a pályájuk elején álló konzervatív megmondóemberek felkarolására jött létre, a gyakorlatban azonban ennek nyoma sincs: a Megafon bejáratott nevek szponzorálásával nyíltan kampányol a Fidesz mellett. 

Aki az elmúlt időszakban használta a YouTube videómegosztót, az vélhetően már álmából felkeltve is tudja, hogy „Karácsony Gergely 99 százalékban Gyurcsány Ferenc”. A kormánypárti hirdetések esetében semmit sem bíztak a véletlenre, a másfél hónapig futó rövid elrettentésekre a Fidesz 65 millió forintot fordított, több mint felét az összes, a Google felületén 2019 márciusa óta futó magyar politikai reklám összegének. A fél tucat, ellenzéket lejárató hirdetés egyikét a Megafon finanszírozta, ebben a budapesti dugók kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester alkalmatlanságát vetették fel. Ennek ugyan vajmi kevés köze van az eredeti céljaikhoz, de a központ működése nem is merül ki a néhány másodperces kéretlen üzenetekben. Valódi terepük a Facebook, ahol a politikai hadüzeneteikkel házaló véleményvezérek videóit támogatják meg több tízmillió forinttal.

 

• Mit tervez a baloldal a Megafon Központ szerint?
• Kihez került a korábban Tiborcz Istvánhoz köthető balatoni villa?
• Miért nem kutatja a kormányzati korrupciót a jobboldal „oknyomozó újságírója”?

A teljes cikket a Magyar Hang július 30-án megjelent, 2021/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!